Successos
Societat Successos 10/08/2023

Controlats els dos incendis de Tivissa en plena alerta per la calorada

El primer ha sigut controlat al migdia i els Bombers ja han estabilitzat el segon

3 min
Els Bombers treballen en l'extinció de l'incendi a Tivissa.

BarcelonaL'incendi que crema en una àrea forestal de Tivissa, a la zona del Coll de Llumeners, ha pogut ser controlat pels Bombers de la Generalitat cap a les 16 h, al cap de quatre hores que comencés a cremar. Ni una hora després que l'hagin donat per estabilitzat, ha començat a cremar un altre incendi al mateix terme municipal de Tivissa, aquest cop a la zona de la Toa, que els Bombers han pogut controlar abans de les 20 h. Tot i que als dos focs els separa poc més d'un quilòmetre, fonts dels Bombers apunten que són independents. És a dir, tot apunta que el segon no és un foc secundari del primer. Els dos incendis han arribat en plena onada de calor a Catalunya i amb l'alerta per risc alt activada sobretot a les Terres de l'Ebre.

En el darrer incendi hi han treballat 40 dotacions, 13 de les quals aèries. La prioritat ha sigut el flanc dret, perquè hi ha un barranc i, si s'obria per aquesta zona, el potencial d'hectàrees del foc era molt més gran. En el primer incendi han arribat a ser una trentena d'unitats, entre terrestres i aèries. El terreny dels dos és semblant: zones aïllades, boscoses, de difícil accés i amb unes poques cases disseminades. "Ha calgut atacar-los de forma molt estratègica", assenyalen des de Bombers. Alhora, cap casa ha resultat afectada, tot i que els Bombers han hagut d'ajudar a sortir de la zona un pastor amb el seu ramat.

En el primer foc del Coll de Llumeners s'ha prioritzat la feina d'extinció al flanc esquerre, perquè és on els Bombers temien que el foc es podia obrir amb l'arribada de la marinada. A les 14.08 h les línies d’aigua que delimiten el perímetre de la zona cremada s’han trobat, cosa que vol dir que l’incendi està totalment envoltat per mànegues i punts d’aigua, segons informen els Bombers. Les dades provisionals dels Agents Rurals indiquen que l'incendi afecta prop d'una hectàrea. En canvi, en el foc de la Toa el vent ha bufat en contra de la direcció de l'incendi, fet que ha facilitat les tasques d'extinció. Aquest últim ha cremat 0,7 hectàrees.

En els dos casos s’ha comprovat que no hi hagués cap acampada o activitat de lleure a la zona de l’incendi. Aquests dos focs preocupaven els Bombers perquè són en una zona de difícil accés, on el vent bufa i la vegetació està molt seca. Al cap d'unes hores, però, s'han pogut controlat.

Altes temperatures

Tivissa és a la zona de màxima alerta per l'onada de calor intensa i l'elevat risc d'incendi que afecta aquest dijous bona part del país i, especialment, les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Protecció Civil manté activat el pla Procicat des d'aquest matí. Tivissa és un municipi de la Ribera d'Ebre que fa frontera amb les comarques del Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre. En aquesta zona el risc d'incendi es troba en un nivell 2 sobre 3, segons el mapa dels agents rurals, com bona part de les comarques de les Terres de l'Ebre, Tarragona, Lleida i la Catalunya Central. Això s'agreuja amb les altes temperatures d'avui: a la Ribera d'Ebre es podria arribar als 43 graus.

Incendi en una nau de Riudellots

En paral·lel, una dotzena de dotacions dels Bombers treballen en un incendi en una nau industrial del polígon industrial Girona de Riudellots de la Selva, molt a prop de les vies del tren de la línia 11. En un inici, ha cremat paper i cartró al pati de la nau i s'ha evacuat el personal. Els Bombers l'han pogut controlar, però l'incendi s'ha acabat escampant al pati d'una empresa de reciclatge i per un descampat. Aquest foc secundari també s'ha pogut estabilitzar. De moment, la línia 11 de Rodalies està tallada per aquest foc.

Incendi que ha cremat en una nau de reciclatge a Riudellots de la Selva.
stats