Policial

Detenen l’exdirector de Clínica Diagonal per haver desviat prop de mig milió d'euros

Els Mossos consideren que es feien contractes amb sobrecostos, però ell ho veu “una venjança”

3 min
L'edifici de Clínica Diagonal a Esplugues de Llobregat en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls Mossos han detingut l’exdirector de Clínica Diagonal i investiguen deu persones més, dues de les quals també arrestades, per haver desviat prop de mig milió d’euros. Els controls interns d’aquest centre sanitari privat van detectar el 2020 unes irregularitats que van atribuir al director general-gerent. Segons la policia, el director va canviar els sistemes de compres i lloguers d’equips per adjudicar-los a una empresa nova, sense experiència en el sector. A més, els Mossos consideren que els contractes es feien amb sobrecostos, perquè es pagaven uns preus molt superiors als del mercat. La policia sospita que el perjudici econòmic per a Clínica Diagonal podria superar el mig milió que han quantificat fins ara i podria superar el milió d’euros.

Clínica Diagonal, amb un centre principal a Esplugues, va denunciar les presumptes irregularitats i el jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues va demanar als Mossos que ho investiguessin. El cap de l’àrea de delictes econòmics dels Mossos, el sotsinspector José Ángel Merino, explica que l’abril de l’any passat van començar la primera fase de la investigació, que es va tancar amb la detenció de l’exdirector i dues persones més el 7 de setembre. Ara ja estan en llibertat. En aquesta primera fase, detalla Merino, han vist que s’havien creat “una sèrie d’empreses”, amb intermediaris, “a través de les quals es contracten uns serveis” que, per a la policia, “estaven sobrefacturats” perquè implicaven uns sobrecostos que perjudicaven el centre sanitari.

Merino assegura que la majoria de les operacions fraudulentes que han detectat solien ser de dos tipus: de compres de material mèdic i d’arrendaments d’equips medicoquirúrgics. “Uns serveis que tenien un ús directe en l’activitat de la clínica” i dels quals l’exdirector “es va beneficiar”, diu el sotsinspector. En canvi, l’exdirector de Clínica Diagonal, Gonçal Lloveras, atribueix l'acusació a “una venjança o un mètode de pressió” per unes irregularitats. Ho ha argumentat en una entrevista a RAC1: “Començo a detectar el que jo vaig considerar unes irregularitats que no m’agradaven gens i que no penso explicar”. Segons Lloveras, això està certificat en uns documents que tenen dues persones diferents perquè a ell l’han amenaçat de mort.

Lloveras ha reconegut que Clínica Diagonal el va acomiadar amb la justificació de les irregularitats, però ha apuntat que una jutge va determinar que l’havien fet fora de manera improcedent. Segons els Mossos, una part dels diners defraudats s’han transferit als Emirats Àrabs i a Andorra, així com en una reinversió per adquirir un amarratge en un port esportiu de la Costa Brava. Sobre això, ha dit que és “absolutament surrealista” que transferís diners als Emirats Àrabs Units i ha afegit que l’empresa volia obrir un centre a Andorra.

“Aprofundir” en la documentació

El sotsinspector dels Mossos ha respost que no té constància de les irregularitats que ha esmentat Lloveras. Merino manté que en la primera fase de la investigació han obtingut documentació sobre la traçabilitat dels diners. La policia també va escorcollar dues empreses i una assessoria per tenir informació que demostri la implicació dels investigats. Ara, en la segona fase, volen “aprofundir” en aquest material. Tot i que es calcula que el frau es podria acostar al mig milió d’euros, Merino assegura que és una “xifra aproximada” que no donen per tancada. Pel que fa a les onze persones investigades en la trama, el sotsinspector explica que els graus de participació són diferents.

La tesi dels Mossos és que els diners que abonava Clínica Diagonal a l’empresa proveïdora –veuen un vincle entre els seus responsables i l’exdirector– es repartien. Segons la policia, per evitar que es relacionés l’exdirector amb la companyia, hi havia intermediaris a nom de familiars d’ell i es van emetre factures fictícies. Merino avança que ja han demanat al jutjat d’Esplugues que, com a mesura cautelar, bloquegi immobles dels investigats perquè tinguin patrimoni si han d’assumir responsabilitats. Els delictes que els atribueixen són administració deslleial, corrupció entre particulars, falsificació de documents, frustració de l’execució i blanqueig de capitals.

stats