Detinguts dos germans per estafar 2,5 milions fent-se passar per empresaris d'èxit
Tenen 24 i 27 anys i sis víctimes diferents els han denunciat
BarcelonaEren tot façana i buscaven impressionar. Per això programaven les reunions en hotels de luxe o en restaurants cars, i hi arribaven ben vestits, amb complements, joies i accessoris diversos. Deien que eren empresaris d'èxit i pagaven sense problema els primers dinars amb les víctimes. Les envoltaven de diners perquè confiessin en donar-los els seus. Sobretot, quedaven amb persones que tenien interès en canviar criptomonedes per bitllets reals, però també que volien bescanviar joies, articles de luxe o diners en efectiu. Són dos germans de 24 i 27 anys que han estafat 2,5 milions d'euros.
Del que feien se'n diu rip deal. Primer es mostraven molt interessats en fer grans inversions. Contactaven amb les víctimes a través d'anuncis, però a vegades els obrien directament per aplicacions de missatgeria. Bàsicament es mostraven interessats en qualsevol mena d'intercanvi. Diners per joies, criptomonedes per bitllets, monedes virtuals per reals... I s'adaptaven a tot: bitllets petits, grans o transferències. Fins i tot oferien un 20% de comissió a les víctimes per l'operació.
I així fins al dia de la reunió en un luxós hotel o en un restaurant car. I allà es produïa l'estafa: ells rebien bitllets bons, o criptomonedes actives, o un rellotge d'alt valor, i les víctimes s'emportaven fotocòpies. És a dir, documents acreditadors de criptomonedes falsos o bitllets en efectiu també falsos. Els germans, en canvi, marxaven amb diners reals o joies. La seva galeria del telèfon, de fet, està plena d'imatges dels seus canells amb els rellotges estafats. En total, els Mossos d'Esquadra han comptabilitzat cinc víctimes a Catalunya.
La investigació
Va ser l'augment de denúncies d'aquest tipus d'estafa el que va fer sospitar als Mossos que no eren casos aïllats. El modus operandi era calcat, i alguns noms d'hotels i restaurants es repetien. S'ho va quedar l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i ràpidament van veure que això anava més enllà de Catalunya. Hi havia un sisè cas igual que els cinc anteriors a València: una compra de criptomonedes on el venedor havia rebut diners falsos. Ho estava investigant la Policia Nacional i van crear un equip conjunt.
Les sis víctimes els van conduir al mateix lloc: un clan familiar. No eren debutants, més aviat el contrari. Tenien diversos antecedents pel mateix tipus de delicte i prenien moltes precaucions. Per exemple, eren nòmades i no residien durant gaire temps en un mateix lloc. A més, de seguida es desprenien dels diners estafats comprant coses i llençaven els objectes que feien servir per a cada estafa. La policia, però, els va poder localitzar en una casa de lloguer a Lloret de Mar i el 12 d'abril passat hi van entrar i van detenir els dos germans. Després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb càrrecs amb retirada de passaport. Tot i això, la investigació policial encara no ha acabat i no es descarta que apareguin noves víctimes.