Naufragi

Les famílies dels pescadors desapareguts reclamen responsabilitats després que se suspengui la recerca

S'han recuperat nou cossos i hi ha tres supervivents

ARA
2 min
Una imatge aèria de les tasques de rescat difosa per les autoritats canadenques de salvament marítim

BarcelonaLes poques esperances de trobar algú amb vida i les males condicions meteorològiques han fet que les autoritats canadenques hagin posat fi a les tasques de recerca i rescat dels dotze tripulants desapareguts després de l'enfonsament d'un pesquer gallec a 450 quilòmetres de Terranova (Canadà) dimarts al matí. Tres mariners van sobreviure al naufragi i s'han recuperat nou cossos, tot i que inicialment, per error, es va dir que eren deu.

Aquest dijous el ministre de Pesca, Agricultura i Alimentació, Luis Planas, té previst viatjar a Galícia per donar suport a les famílies dels pescadors, que havien demanat continuar amb la recerca i ara esperen que es depurin responsabilitats, "no per venjança, sinó perquè una cosa així no torni a passar", deia Kevin, el fill d'un dels pescadors gallecs desapareguts, de 53 anys.

La mateixa idea trasmetia Pablo More, membre d'una de les famílies més colpejades per la tragèdia, ja que al vaixell hi treballaven el seu germà i dos nebots. Els tècnics de salvament van poder recuperar els cossos del germà de More i d'un dels nebots, però l'altre continua desaparegut.

Les famílies lamenten que la tripulació del Villa de Pitanxo hagués de feinejar, tot i les pèssimes condicions meteorològiques, mentre que "la resta d'embarcacions esperaven que millorés el temps", explicava More, que va assegurar que no era la primera vegada que els mariners tenien l'ordre de continuar treballant a pesar de les condicions adverses.

Aquest dijous, el ministeri d'Exteriors ha justificat la finalització de les tasques de recerca i salvament, tenint en compte els forts vents a la zona, la manca de visibilitat, el fred i les onades de més de 10 metres. El cònsul espanyol a Montreal s'ha desplaçat a la zona de l'enfonsament i s'ha posat a disposició de les famílies per "agilitzar" la repatriació dels cossos dels mariners trobats morts.

La causa

El ministre de Pesca i Agricultura també va transmetre ahir el seu suport als familiars i amics de les víctimes i avui el reiterarà en la visita a Galícia. Des del Congrés dels Diputats, el ministre va explicar que el pesquer, dedicat a la captura de lluç, era una "embarcació moderna" i amb una tripulació "molt professional" i va atribuir el naufragi a les "dificultats climatològiques" de la zona on pescava.

Ahir el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va voler subratllar que els tres supervivents havien de ser persones "molt fortes", perquè era "molt difícil" salvar-se en les condicions tan adverses en què es va produir el naufragi.

També l'alcaldessa de Marín va voler transmetre el suport als supervivents i als familiars de les víctimes en un acte aquest dimecres. Avui dijous, Planas reiterarà el suport a les famílies en primera persona. El ministre ha estat des de dimarts en contacte amb els armadors i l'ambaixada del Canadà, així com amb el govern gallec.

stats