Successos

'La sembra': el mètode per robar 4.000 euros de cop a la gent gran que treu diners del caixer

Els Mossos han desarticulat un grup criminal que hauria sostret més de 21.000 euros a Catalunya

3 min
Una persona utilitza un caixer automàtic de CaixaBank.

BarcelonaMés de 21.000 euros robats a persones grans. Aquest és el botí que, com a mínim, s'ha embutxacat un grup especialitzat en furts i estafes que els Mossos d'Esquadra va desmantellar ara fa un mes. En total hi ha hagut quatre detinguts, dos homes i dues dones, mentre que un cinquè membre de la banda ha aconseguit fugir del país i té una ordre de detenció. Les seves víctimes? Persones d'edat avançada, preferiblement amb problemes de mobilitat o amb visió reduïda, que abordaven quan estaven traient diners d'un caixer automàtic. El modus operandi que utilitzaven es coneix com la sembra: aprofitaven per mirar el número PIN del seu objectiu quan aquest retirava diners, el distreien llençant un bitllet a terra i li feien creure que era seu per robar-li la targeta mentre s'ajupia a recollir-lo. Després, aprofitaven per treure el màxim d'estalvis permès amb la targeta de la víctima i també fer altres compres fraudulentes.

Els cinc integrants del grup utilitzaven identitats falses i es movien molt. En només tres mesos van cometre 12 fets delictius a Argentona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus. A més, cadascú tenia un rol concret en el moment d'actuar: un observava el número de seguretat de la targeta de la víctima i un altre s'encarregava de distreure-la llençant un bitllet a terra i després li preguntava si era seu. Quan s'ajupia a recollir-lo, l'observador li robava la targeta del caixer. Mentrestant, els altres membres del grup s'encarregaven de vigilar l'entorn i distreure les altres persones del voltant per no ser descoberts.

"El que feien era desorientar les víctimes per poder cometre el robatori", ha explicat aquest dimarts el cap de la Unitat Territorial Multireincidents dels Mossos d'Esquadra, Eduard Rodríguez, que ha concretat que entre els detinguts sumen 100 antecedents en els últims 6 anys. Es tracta d'un grup especialitzat que liderava un home de 63 anys amb molta experiència i un ampli coneixement sobre com aplicar la sembra. Deambulaven per entitats bancàries fins que localitzaven una persona que encaixés en el perfil que volien. Un cop tenien la targeta de la víctima actuaven amb molta rapidesa aprofitant que aquesta estava distreta i atabalada i treien el màxim de diners permès. De fet, actuaven tan de pressa que eren capaços de fer diverses extraccions abans que la persona s'adonés dels fets: una vegada van fer fins a sis extraccions per robar 4.713 euros i en una altra una extracció de 1.000 euros i diferents compres d'uns 3.500 euros.

Augment de furts i estafes

Rodríguez ha explicat que aquesta és la primera investigació que els Mossos fan sota la direcció de la Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables. Els treballs van començar al gener, quan la policia catalana va detectar un augment dels furts i les estafes en ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. Gràcies a les gestions d'investigació i els indicis recollits, els agents van comprovar que tots aquests fets podrien estar relacionats i que els autors podrien ser els mateixos en tots els casos.

Les indagacions i les imatges de les càmeres de seguretat de les entitats bancàries van permetre atribuir els fets delictius a un grup de cinc persones. Els investigadors van acreditar que conformaven un grup criminal, molt actiu i amb caràcter estable que treballava de forma coordinada.

En l'operació policial van localitzar i detenir els quatre implicats en els fets i es van intervenir uns 4.000 euros, roba i complements característics que utilitzaven en el moment de cometre els fets per no ser detectats. Als detinguts se'ls acusa dels delictes de furt, estafa bancària i pertinença a organització criminal. La investigació continua oberta i els Mossos no descarten noves detencions.

stats