Un home mata la seva mare a Barcelona després d’haver-la aïllat i maltractat

El detingut era conegut als bars de sota casa seva, on acostumava a beure

3 min
El bloc de pisos on ha passat el crim està al costat de l'entrada principal del centre comercial de la Vila Olímpica de Barcelona.

BarcelonaFeia temps que no veien la Maria Rosa. La dona, de 81 anys, vivia al bloc de l’entrada principal del centre comercial de la Vila Olímpica de Barcelona, on també residia el seu fill, de 51 anys. L’home ha quedat detingut com a presumpte autor de l’assassinat de la seva mare. El Jaume –o Jaime, segons a qui es pregunta– ha trucat als Mossos d’Esquadra a mitja matinada, abans de les tres, per avisar-los de la mort de la dona. La versió que ha circulat entre els veïns i els treballadors de baix de l’edifici és que l’home li hauria clavat un cop de puny a la cara, amb el qual l’hauria matada. No se sap del cert quan va cometre el crim.

Els veïns del bloc de pisos havien hagut d’avisar la policia, en més d’una ocasió, pels cops i els crits que sentien. Els últims anys l’home havia aïllat la mare, que patia aquest maltractament constant. La violència del detingut s’havia estès també cap als mateixos veïns, a qui havia arribat a increpar i amenaçar. Oficialment els Mossos no han confirmat si abans ja havien investigat el detingut pels diversos conflictes. L’Ajuntament de Barcelona ha expressat el rebuig per aquest cas de violència masclista en l’àmbit familiar, i la consellera de Feminismes, Tània Verge, també ha lamentat el feminicidi.

Als bars de sota casa seva no recorden la Maria Rosa. En canvi, era habitual veure-hi el Jaume. Conegut tant pels cambrers com pels clients, l’home acostumava a beure alcohol a totes hores. El descriuen fred i distant, i diuen que no sempre passava desapercebut: “A l’hivern podia anar en xancletes i amb una samarreta”, explica una clienta. També l’havien vist parlar sol i el defineixen com un consumidor no només d’alcohol. Però als establiments no havia protagonitzat cap escena violenta excepte un dia, segons un cambrer, que diu que el Jaume, que s’havia emborratxat, va començar a alçar la veu als clients i el van convidar a marxar. Des d’aleshores, no havia tornat al seu local.

Una zona amb polèmica

Els Mossos han portat el detingut aquest matí al pis per fer la reconstrucció de l’assassinat amb els investigadors a l’escena del crim. Una tasca que ha durat tot el migdia, fins a primera hora de la tarda, quan els agents s’han tornat a endur l’home a comissaria i s’han retirat de l’edifici, un dels blocs construïts pels Jocs Olímpics del 1992 i on la víctima havia viscut les últimes dècades. L'edifici forma part del centre comercial de la Vila Olímpica, unes instal·lacions que recentment han estat envoltades de polèmica, tal com va destapar l’ARA, amb denúncies per amenaces per la gestió irregular de l’aparcament del centre.

L’assassinat s’ha conegut l’endemà que els Mossos obrissin una investigació per la mort d’un home sense sostre a Barcelona. Van trobar el seu cadàver al matí a l’exterior d'un caixer del barri d’Horta on vivia, i van veure indicis de violència però no prou signes de criminalitat. Els investigadors estan pendents del resultat de l’autòpsia per determinar si és un crim. El cas de la Vila Olímpica és el tercer feminicidi d’aquest any a Catalunya, després que un home matés la seva exparella fa dues setmanes a Barcelona i un altre home matés la seva parella al febrer a Martorell.

stats