Violència masclista

Detingut un home per l'assassinat de la seva dona a Martorell

És la primera víctima mortal de crims masclistes d'aquest any a Catalunya

3 min
La consellera Tània Verge participant en el minut de silenci convocat per condemnar l'assassinat d'una dona a Martorell.

Un home de 52 anys ha estat detingut aquest dissabte com a presumpte autor de l’assassinat de la seva parella en un pis de Martorell. La Mercedes, de 51 anys, és la primera víctima de crims masclistes a Catalunya aquest 2022. A Espanya són cinc les dones assassinades, entre les quals dues menors de 17 i 14 anys. Des que el 2003 es van iniciar els registres oficials, se n’han comptabilitzat 1.129 a tot l'Estat i 102 a Catalunya.

El crim de Martorell es va produir a l’interior del domicili de la parella, en un bloc de nova construcció al davant de l’estació dels FGC Martorell Central. Cap a les 11 del matí els veïns de la finca van alertar la Policia Local de la presència d'un home amb taques de sang i desorientat que deambulava per una zona d'aparcament propera a l'edifici. Quan li van preguntar què li havia passat, l'home va explicar que sagnava per unes ferides que s'havia fet en una baralla en una discoteca, però el relat no va convèncer els policies, que es van traslladar fins al seu domicili, on van trobar la víctima estirada a terra ja morta, segons els detalls aportats per l'alcalde de la localitat, Xavier Fonollosa. En un principi, els Mossos d'Esquadra, que van detenir el sospitós, van explicar que la primera alerta s'havia produït per una baralla en aquest pis.

El jutjat d’instrucció número 1, en funcions de guàrdia, s’ha fet càrrec de la investigació del crim. Segons fonts policials, la parella no té fills comuns i no constaven antecedents ni denúncies prèvies, un patró que es repeteix en el 75% dels crims masclistes, amb dades de l’any passat. Les expertes en violència masclista apunten que sovint a les dones els costa fer el pas de presentar denúncia per por a no disposar d’una alternativa on anar a viure o perquè tenen amb el seu agressor una dependència emocional o econòmica. O senzillament no són conscients que són víctimes de violència perquè han normalitzat les agressions o directament no confien en el sistema policial i judicial que les atén.

A falta que la investigació aclareixi els fets, l’Ajuntament de Martorell s’ha afanyat a condemnar el presumpte assassinat de la veïna i ha decretat tres dies de dol al municipi. A més, conjuntament amb el moviment feminista d’aquesta ciutat del nord del Baix Llobregat, s’ha convocat una concentració silenciosa amb espelmes per recordar la víctima a la qual assistirà la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha subratllat que les violències masclistes no són fets aïllats sinó un "problema estructural" que cal tractar i tallar "d'arrel".

Des d’aquesta conselleria s’ha expressat el condol a familiars i amistats de la dona, de la mateixa manera que el titular de l’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha demanat posar fi als crims i agressions contra les dones. “No descansarem fins a erradicar la violència masclista de tot arreu”, ha escrit el conseller.

On demanar ajuda?

Actualment, hi ha diversos canals per demanar ajuda o atenció en cas de patir violència masclista o de conèixer algun cas: en els casos d'urgència es pot contactar amb el 112 d'emergències o l'especialitzat 900 900 120. Tots dos són números gratuïts i confidencials que no queden registrats en la factura però sí que s'han d'esborrar de la llista de trucades sortints. A més, els Mossos han habilitat una línia de WhatsApp al 601 00 11 22 per rebre assessorament i ajuts dels recursos disponibles.

stats