L’accident d’una bombera a Rubí reobre el debat per la manca d’inversió al cos

Investiguen si la professional, en pràctiques, va caure d’un vehicle en marxa perquè les portes del vehicle no tanquen bé

2 min
Un vehicle dels Bombers de la Generalitat a la sortida d'un parc en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna bombera en pràctiques del parc de Rubí va patir diverses contusions després de caure d’un camió en marxa mentre anava a cobrir un servei amb uns companys. Fonts sindicals pròximes al cas consultades per l'ARA apunten que el vehicle té 16 anys i les portes no tanquen correctament des de fa temps. L’accident ha tornat a posar sobre de la taula la manca d’inversions al cos, que ja fa temps que denuncien els sindicats. El debat fa temps que està obert, arran d’altres casos. Entre els més recents hi ha la denúncia del cos pel mal estat dels equips de respiració individuals que utilitzen els bombers quan han d'apagar focs en espais sense ventilació. En la investigació també es revisa si el deteriorament d'aquest material podria estar darrere de la mort del bomber Joan Liébana fa un any. Mentrestant una jutge de Barcelona investiga els contractes de manteniment dels vehicles dels Bombers, que cada cop es quedaven més curts per fer front a l’envelliment de la flota.

La bombera lesionada a Rubí ha passat la nit de dijous a divendres en observació en un centre hospitalari, a causa de les lesions patides en la caiguda, la de més rellevància, al maluc. Fonts pròximes als fets expliquen que la professional va caure del vehicle quan agafava un revolt pronunciat en una rotonda, mentre es desplaçaven cap a un servei. Les portes del vehicle, que té 16 anys i acumula milers de serveis, no tanquen correctament i la seva es va obrir en aquest moment, de manera que va propiciar que la bombera caigués a la carretera i es lesionés. Les mateixes fonts admeten que la noia no portava encara el cinturó de seguretat cordat perquè s'estava equipant a l'interior del vehicle mentre es desplaçaven cap al servei, una pràctica que es fa sovint –apunten– per arribar més ràpid a l'emergència.

Ara l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals del cos obrirà un expedient per analitzar totes les circumstàncies de l’accident i determinar-ne les causes. Entre els aspectes a valorar hi haurà tant el fet que la porta s'obrís mentre el vehicle estava en marxa com l'ús dels sistemes de retenció.

Elena demana "màxima prevenció"

Precisament aquest divendres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha entregat les medalles de reconeixement a diversos membres del cos que acumulen més de tres dècades de serveis. Elena ha avisat que els mesos d'estiu seran complicats pel risc d'incendi i ha demanat als efectius la "màxima prevenció". El conseller, que ha tingut un record per als bombers morts en acte de servei durant els últims anys, també ha fet una crida a la ciutadania perquè eviti les conductes de risc que poden desembocar en un incendi.

stats