Successos

L'actor que es presentava com una estrella: qui és l'assassí de Pontons?

La Guàrdia Civil escorcolla un segon domicili del detingut, on se sospita que vivia amb la víctima

4 min
El punt on l'assassí de Pontons hauria enterrat el cos de la víctima, esquarterat, en una imatge cedida a l'ARA

BarcelonaArribava sempre a Pontons amb un cotxe de lloguer. Volia passar desapercebut, però les seves accions el delataven. L'estiu del 2021 va comprar un terreny, un dels més barats que va trobar, només per 2.000 euros. Era l'última parcel·la d'una urbanització no gaire llunyana d'aquesta població de 450 habitants. Després del seu solar ja començava el bosc. En un poble tan petit tothom s'ha de conèixer i es vol conèixer, i no va poder evitar les primeres preguntes dels veïns. Deia que era originari del País Valencià i que vivia a Barcelona. Per a aquella parcel·la, deia, hi tenia grans plans: un petit refugi per desconnectar. Explicava que s'ho podia permetre, que havia sigut un actor d'èxit i havia guanyat tants diners que s'havia pogut retirar als 40 anys i ara vivia la vida. Als veïns no els sonava gens la seva cara. Deia que estava separat però que encara vivia amb la dona.

Però no sempre deia el mateix. A uns altres residents els va explicar altres pel·lícules que van fer desconfiar el veïnat. Cap de les identitats amb les quals es va presentar era real. Només una s'acostava –vagament– a la seva veritable vida: J.F.R., l'assassí confés de Pontons, era un actor d'origen valencià que residia a prop de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb la seva parella, a qui fa una setmana van trobar morta, tallada a trossos, a un metre i mig de profunditat en aquell solar de Pontons. Era normal que als veïns no els sonés la seva cara: va interpretar el paper d'un actor exitós tot i que la seva carrera havia sigut curta i no havia acabat d'engegar. Va començar el 2004 i va durar tres anys. Una desena d'obres teatrals, la majoria d'elles de l'acadèmia de Barcelona on havia estudiat, la Casona, i alguns curtmetratges d'estudiants. Membre de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, al seu currículum fa gairebé 20 anys que no hi consta cap feina d'intèrpret.

Durant els tres primers anys d'activitat, va participar en la tragèdia sagnant Ricard III de Shakespeare, es va posar a la pell del conflictiu matrimoni de ¿Qui tem Virginia Woolf? d'Edward Albee i va interpretar les dues cares de L'ós de Txékhov. Les seves especialitats eren l'esgrima, els malabars, la lluita escènica i la conducció esportiva. El paper més cruel, però, el va reservar per a la seva vida privada. L'estiu del 2021 va assassinar la seva parella, una dona de 42 anys, la va esquarterar i, segons va avançar La Sexta, la va guardar gairebé un any en un congelador. Després, va trobar el terreny a Pontons i va pensar que la millor opció era enterrar-l'hi. Primer va demanar si hi podia edificar, però li van denegar la petició. Va dir als veïns que es quedava igualment el terreny, que hi posaria una gandula per prendre el sol. Un matí, però, els residents de la zona el van veure amb un pic i una pala. Va començar a excavar un forat de grans dimensions. Li van preguntar què hi volia fer, i va respondre que hi volia posar un dipòsit d'aigua per a una caravana que volia. A la nit, quan els veïns van tornar a casa, el forat ja estava tapat. Hi havia posat tanques al voltant i hi havia plantat espígol.

El tancat que va fer l'assassí de Pontons al voltant del lloc on va enterrar el cos de la víctima, en una imatge cedida a aquesta redacció.

Una tomba encerclada per pedres

Aquell forat a simple vista semblava una tomba. Tal com es pot veure en les imatges, diverses pedres delimitaven un rectangle de les mesures d'un cos humà. Això va fer aixecar sospites als veïns. Un home amb diverses identitats de qui les xarxes socials no posaven més llum. El LinkedIn, desactualitzat. El Facebook, amb unes poques fotos d'un viatge al Machu Picchu el 2009. Els veïns van avisar l'Ajuntament. El consistori tampoc en sabia gaire, de J.F.R. Només que havia demanat edificar i que també s'havia queixat que pagava un IBI massa alt. Finalment, l'Ajuntament va deixar-ho en mans de la Guàrdia Civil, que va comprovar les dades del propietari del terreny i va veure que, sobre el paper, convivia amb una dona, però feia molt temps que no se sabia res d'ella. Dimarts passat, amb autorització judicial en mà, van excavar el forat i van descobrir el cos de la dona. El mateix dia van detenir J.F.R. pel seu assassinat. Ara ja està en presó preventiva.

L'assassí havia delimitat amb pedres el lloc on estava enterrada la víctima, en una imatge cedida a l'ARA.

El cadàver estava repartit en diverses bosses de plàstic. La primera estava a 135 centímetres de profunditat. En algunes bosses, però, també hi havia objectes personals de la víctima. Els investigadors en van trobar més dimarts passat al pis de J.F.R. A més, van trobar el pic i la pala. Aquest dimecres la Guàrdia Civil ha dut a terme un escorcoll amb presència de l'acusat en un altre domicili que tenia a prop de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on se sospita que hauria viscut amb la parella. Que en l'altre pis, al barri de Gràcia, no trobessin traces del crim, fa pensar a la policia que l'assassinat s'hauria comès en aquest segon domicili. Ella va estar mesos i mesos desapareguda i ningú ho va denunciar. Ara la Guàrdia Civil està comparant el seu ADN amb el d'un familiar per confirmar del tot que la víctima és ella. Seria el catorzè feminicidi del 2021.

stats