Entrenament militar
Societat Successos 01/06/2023

L'exèrcit incompleix la normativa de Collserola: soldats amb armes llargues pel bosc

Des del 2016 està prohibida aquesta pràctica, si bé poden dur a terme entrenaments físics

2 min
Tres militars pels voltants de Collserola aquest dimecres al matí.

BarcelonaEl Jordi, que viu al barri del Peu del Funicular de Vallvidrera, sovint veu militars entrenant per la zona a primera hora del matí. "Van a fer esport, amb pantalons curts i la samarreta de l'exèrcit", explica. Aquest dimecres, però, "vestien com si anessin a la batalla". Roba de camuflatge i armes llargues. Primer va veure tres o quatre soldats, i després un grup d'uns 15. Els va fotografiar i amb una actitud "prepotent" li van dir que no ho podia fer. "Estàs violentant la meva intimitat", li va etzibar el que "portava la veu cantant".

Segons fonts de la Capitania de l'Exèrcit a Barcelona, eren els soldats del conegut com a Batalló Catalunya, que estaven fent marxes topogràfiques. "Com qui fa una cursa d'orientació", afegeixen les mateixes fonts. Diuen que sempre demanen autoritzacions i que no és excepcional que siguin vistos per Collserola. Fonts del Consorci del Parc Natural de Collserola, però, asseguren que per a l'entrenament d'aquest dimecres ningú els havia demanat permís.

Ara bé, això no vol dir que no poguessin anar-hi. Segons la normativa del parc, cal demanar autorització per a les activitats físiques o esportives que s'hi facin sempre que mobilitzin més de 30 persones. Tot i que fonts de l'exèrcit no saben concretar quants soldats hi van anar, si eren menys de 30 no feia falta que diguessin res. Malgrat això, segons apunten des del Parc, des de Capitania sempre comuniquen el dia que preveuen anar-hi i la zona per on seran, independentment de si cal permís o no. Els sorprèn, doncs, que per a l'activitat d'aquest dimecres no els comuniquessin res. Ara ja han enviat una carta a la caserna del Bruc per intentar reconduir la situació.

Un grup de militars aquest dimecres a Collserola.
Dos militars aquest dimecres a Collserola.

Sigui com sigui, encara que no necessitessin permisos, els soldats sí que estaven incomplint una norma clara de l'ordenança del Parc Natural de Collserola: l'exhibició d'armes. "Atès l'ús intensiu i la forta freqüentació del Parc, no està permesa l'exhibició d'armes", determina l'ordenança. En canvi, aquest dimecres, segons els testimonis i les fotografies a les quals ha tingut accés l'ARA, els soldats anaven amb metralletes. Fonts de l'exèrcit apunten que estan descarregades i són necessàries durant aquests entrenaments perquè així els soldats s'adapten al pes i als complements que portarien en el camp de batalla. Amb tot, la normativa és clara.

Aquesta ordenança va ser la reacció del Consorci l'any 2016 davant les queixes dels veïns de la zona pels entrenaments militars. Tot i l'oposició del ministeri de Defensa, que va presentar un recurs contenciós administratiu, la normativa segueix en vigor. Un dels motius del Parc per aprovar-la va ser que hi ha almenys 13 escoles properes a les zones per on es mouen els militars. Per exemple, l'ordenança també diu que no es poden fer aquestes pràctiques a menys de 500 metres d'un centre educatiu. Aquest dimecres els soldats van estar a punt d'incomplir aquesta normativa. Segons els testimonis, es movien per unes zones que estaven a menys d'un quilòmetre de l'escola Xiprers i de la Nabí, per l'antic pantà de Vallvidrera. No és el primer cop des del 2016 que els veïns detecten militars armats per Collserola.

stats