Successos

Estabilitzat l'incendi de Portbou

S'aixeca el confinament a Colera i Portbou i es permet la mobilitat a veïns, turistes allotjats al municipi i vehicles de serveis

4 min
L'incendi de Portbou vist des del Port de la Selva.

BarcelonaLa jornada acaba amb bones notícies per a l'incendi que crema a Portbou, que els Bombers de la Generalitat han aconseguit estabilitzar aquest vespre. El perímetre del foc ja no creix, després d'hores de tasques intenses d'un centenar de dotacions terrestres i de nou mitjans aeris que s'hi han pogut afegir aquesta tarda, quan la forta tramuntana ha donat una treva i ho ha permès. L'incendi, el més greu que s'ha declarat aquest estiu a Catalunya, ha cremat 573 hectàrees entre Portbou i Colera, la majoria de terrenys forestals.

Després d'hores "molt dures", la millora de les condicions meteorològiques –sobretot del vent– permet millors perspectives per a aquesta nit. Els mitjans aeris s'han retirat (amb la previsió de tornar-hi diumenge si la tramuntana no revifa) i han quedat sobre el terreny 15 dotacions dels Bombers (uns 60 efectius), que remullaran la zona del perímetre per evitar que revifi. La clau per frenar les flames ha estat l'atac al flanc dret, el que més preocupava els Bombers. "Hem pogut assegurar el perímetre del foc i evitar que revifi amb descàrregues d'aigua amb líquid retardant", ha detallat aquesta tarda Jordi Martín, inspector dels Bombers a Girona.

Aquesta evolució ha permès aixecar el confinament de la població a Colera i Portbou i també a les urbanitzacions ja a tocar de Llançà, on s'havia ordenat preventivament durant les darreres hores. "Un desconfinament, però amb limitacions de mobilitat", ha advertit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha concretat que es permet l'accés als municipis als seus veïns, també a residents temporals (tant de segones residències com a turistes que hi estaven allotjats) i als efectius i vehicles de tot tipus de serveis. A més, aquest vespre també ha quedat restablerta la circulació de trens entre Figueres i Portbou, i la circulació a la N-260, que ha estat tallada des que va començar l'incendi, es permet només als vehicles i a persones autoritzades.

El foc ha obligat a desallotjar preventivament la nit passada unes 150 persones. Pels talls a les carreteres i al tren, moltes persones no han pogut arribar al seu destí i han dormit en centres d'acollida. Al pavelló de Portbou hi han passat la nit 14 persones i al de Llançà 120. L'alberg de Colera ha servit de sostre per a unes 130 persones més.

El municipi de Colera, afectat per l'incendi.
El municipi de Colera, afectat per l'incendi.

L'objectiu al llarg de tot el dia s'ha centrat en contenir el flanc dret del foc, per evitar que l'incendi –que tenia potencial per cremar 2.700 hectàrees– s'expandís i avancés cap a Llançà i el Cap de Creus. Per això els Bombers hi han estat dedicant més esforços les últimes hores que no pas en altres punts.

El matí arrencava amb un incendi "molt complicat" després d'una nit que ha estat llarga i molt dura per als efectius que treballaven en l'extinció. La tramuntana ha bufat fort (amb ratxes de més de 100 km/h) i la topografia, molt escarpada, no ajudava. Una de les claus és que hi ha pastures de vaques recents (els animals hi van passar al maig), cosa que frena la propagació del foc. Un dels objectius dels Bombers era que les flames no arribessin a cap nucli urbà. Per tant, s'ha treballat també en la contenció del flanc esquerre, que és el que amenaça Portbou, malgrat que estava més descontrolat que no pas el dret.

Imatges aèries de l'incendi de Portbou.

No consta cap persona ferida greu pel foc, només un parell de casos atesos pel SEM sense trasllat a cap hospital i quatre bombers també amb un quadre lleu, segons Elena. Les flames han afectat una casa aïllada al terme municipal de Colera i diversos horts. Alhora, unes 4.000 persones s'han quedat sense subministrament elèctric i sense aigua, tot i que aquesta situació ja s'està solucionant i a primera hora de la tarda ha quedat restablerta la llum al municipi de Colera, segons els Bombers.

Provocat per "l'activitat humana"

Per què ha començat l'incendi continua sent una incògnita, però els Agents Rurals ja han descartat cap causa natural. És a dir, l'incendi s'ha produït per l'activitat humana i s'investiga exactament què ha passat i si ha sigut provocat o accidental. Segons ha pogut saber l'ARA, ja s'ha identificat el punt exacte on ha començat: a la zona del mas Strohecker, que fa un any que no hi viu ningú.

De les 573 hectàrees cremades, la majoria (550) són superfície forestal, mentre que 16 són agrícoles i unes sis hectàrees són superfície urbana. El terme municipal més afectat ha estat Colera.

La N-260 tallada per l'incendi.
El centre de comandament dels Bombers a Llançà.

Sense cap bomber voluntari de Girona

L'incendi no podria haver arribat en pitjor moment. Coincideix amb un conflicte amb els bombers voluntaris, que demanen una millora de les seves condicions laborals. Les negociacions no estan trencades (hi ha una reunió prevista al setembre i hi haurà contactes entre la Generalitat i els parcs voluntaris durant l'agost), però els voluntaris de Girona aquest dimecres van decidir tancar els parcs i declarar-se en vaga. Això vol dir que hi ha 10 parcs de bombers voluntaris "no disponibles", entre els quals els de Portbou o Cadaqués. Segons fonts consultades per l'ARA, ara mateix no hi ha cap bomber voluntari de Girona treballant en el foc. Sí que n'hi ha d'altres zones, però els 176 de Girona no estan disponibles. En paral·lel, també s'han queixat les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Han adreçat una carta al Govern denunciant que no se'ls està permetent de treballar en l'incendi de Portbou. "És una decisió que el país no es pot permetre i cal que es reverteixi urgentment", avisen.

Un helicòpter dels Bombers a la platja de Llançà.

El cos d’Agents Rurals ha insistit que més enllà de l'incendi de l'Empordà, el risc elevat continua activat en molts indrets del país des del 3 d'agost. Aquest dissabte està activat el nivell 3 (alt) del Pla Alfa en 44 municipis de 7 comarques i s'ha restringit l'accés a quatre espais naturals protegits: els Ports, Cardó-Boix, Tivissa-Vandellòs i el cap de Creus.

stats