Incendi

Passar la nit envoltats de flames: "Hem viscut moments de tensió i histèria"

Veïns de Colera i Portbou han vist de molt a prop l'avanç del foc que crema des d'ahir a l'Alt Empordà

3 min
El municipi de Colera, afectat per l'incendi.

LlançàNit d’angoixa, nervis i preocupació als pobles costaners de l’Alt Empordà afectats per l’incendi que es va decretar ahir divendres a la tarda prop del pantà de Portbou. Inicialment, les flames, empeses per la forta tramuntana i l'estat d'un sotabosc extremadament sec per la sequera, semblava que s'allunyaven dels nuclis urbans, però, al caure la nit, el foc va revifar i cada vegada s'acostava més a les cases a la vora del mar.

A Portbou, pels volts de la una de la matinada, una ala de matolls i pins encesos encerclava el poble i baixava per la muntanya en direcció als apartaments de les zones més perifèriques, que es van desallotjar per precaució. Els bombers van poder contenir el flanc i cap urbanització va quedar malmesa amb desperfectes, només alguns horts i el camí d'una finca. L'accés al poble per carretera continua tallat, la població confinada i avui no hi ha manera d'acostar-se a la zona.

Per l'incendi, Portbou s'ha llevat sense aigua ni llum i amb fallades en la connexió per internet i telèfon. Des de fa cinc dies, Portbou ja arrossega problemes amb el subministrament hídric per un excés de clorur en l'aigua dessalinitzada que surt de l'aixeta i cada dia un camió cisterna porta aigua potable al poble. L'alcalde Gael Rodríguez, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que estan treballant per poder fer arribar el camió cisterna tot i les afectacions de l'incendi.

Nit d'angúnia a Colera

Les ratxes de vent del nord van fer saltar el foc des de sobre l'estació de Portbou fins a Colera, passant per sobre del túnel del coll del Frare i seguint la via del tren. La urbanització de cala Rovellada ha tingut les flames a tocar: "A la matinada les cases de més amunt veien el foc a cinc metres", descriu l'Anna, veïna de la barriada, que continua: "Durant el matí han vingut molts bombers per carretera i han apagat el foc. El fum va marxant, però ens queda l'angúnia d'haver-ho vist tan a prop i de veure el paisatge cremat". Els residents de la Rovellada, preocupats per com anava l'incendi, van baixar els cotxes aparcats a la carretera fins a l'embarcador de la platja.

Les famílies de les cases de Colera més amenaçades per les flames, seguint les recomanacions dels bombers, van marxar passada la mitjanit i es van confinar a l'alberg o a la sala polivalent del poble, on voluntaris i equips logístics van assistir una vintena de persones amb aigua fresca i menjar. El David, veí de la zona, va desplaçar-s'hi per ajudar i explica els moments de tensió que es van viure: "Venien els veïns per refugiar-se, però, durant un moment, el foc es va acostar i va cremar els xiprers de davant la sala polivalent, provocant unes flamerades molt altes i impactants davant nostre". I continua: "Van ser uns minuts de molta tensió, histèria i emprenyamenta per no saber què fer, però un cop el foc va cremar tot el que tenia per cremar va tornar la calma".

Lluís Bosch, alcalde de Colera, reconeix les complicacions de la nit i fa una crida a la tranquil·litat: "Després d'una nit excepcional, el poble torna a poc a poc a la normalitat i, gràcies als equips d'emergència, no hem de lamentar víctimes ni danys materials importants".

Sembla que el perill a Colera i Portbou ja ha passat i els esforços dels bombers se centren ara en frenar el flanc dret de l'incendi, perquè, després de cremar a Garbet, no arribi a Llançà, on ja s'han confinat els veïns de la zona del port, ni al cap de Creus. Des de les platges del sud de Llançà no es veuen flames, només sorolls d'helicòpters i alguns rastres de fum que, de moment, no semblen amenaçadors.

stats