Seguretat

Els Mossos fan 227 detencions al dia a Catalunya

Baixen els robatoris al carrer però hi ha més agressions masclistes

ARA
3 min
Un detingut en una operació dels Mossos d'Esquadra.

BarcelonaMenys furts i robatoris als carrers de Catalunya, però més denúncies per lesions, així com identificacions i detencions, durant el primer semestre de l’any. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha informat que en els primers set mesos de l'any s'han fet 40.887 detencions, un 14% més que les registrades respecte al mateix període de l'any anterior (quan en van ser 35.952). Simplificant-ho, cada dia es fan 227 arrestos. Aquesta és la radiografia que ha fet aquest divendres la policia catalana, en què també queda palès que la violència masclista continua a l’alça: les agressions sexuals han crescut un 79% respecte a fa cinc anys, les quals han passat de les 943 del 2020 a les 1.688 actuals, i s’han comès onze assassinats –vuit dones i tres infants– entre gener i juliol. Des del 2008, any en què es van començar a comptabilitzar els feminicidis, hi ha hagut 160 dones assassinades i 11 infants. 

Sallent i el cap de la Comissaria Superior Territorial, David Boneta, han detallat que el nombre de persones denunciades per la policia catalana, amb data del 30 de juny, va augmentar un 6% en el mateix període. Concretament, cada any s'investiguen de mitjana unes 355 persones. Pel que fa als tipus de delictes, a Catalunya els robatoris relacionats amb el patrimoni, sense incloure-hi els virtuals, han baixat un 1,8% aquest primer semestre, amb una caiguda percentual pronunciada en els robatoris amb força en empreses (-13 %), que han passat de 1.944 el 2023 a 1.684 el 2024. Sobre els robatoris amb força a domicilis, s’han reduït un 11% (han passat dels 9.025 als 8.033), mentre que els comesos amb violència i intimidació en espais públics, on s’inclouen les estrebades, han caigut un 2% (de 10.604 a 10.384). Pel que fa als furts, el primer semestre del 2024 se’n van produir 99.483, enfront dels 100.657 de l’any anterior, fet que suposa una lleu reducció de l’1%.

Els delictes comesos contra les persones han augmentat en general un 3% aquest 2024, amb una pujada del 24% en els de coaccions (1.069 el 2023 davant 1.321 el 2024) i d’un 11% en el cas de maltractament en l’àmbit de la llar, de 4.205 a 4.648. També s’han incrementat un 10% les lesions a Catalunya, que han passat dels 8.286 casos el 2023 als 9.129 el 2024, mentre que les agressions sexuals han augmentat un 1%, de 1.813 a 1.839.

Reforç per a l'estiu i la Copa Amèrica

Els Mossos també han presentat el seu pla de seguretat per a aquest estiu, que inclou un reforç amb 882 efectius més que l'any passat. Hi haurà 1.500 agents destinats a les unitats d'ordre públic per respondre a "situacions crítiques". A més, dels 800 agents de la nova promoció que s'incorporarà durant la segona quinzena d'agost, 400 es destinaran a reforçar la seguretat durant la celebració de la Copa Amèrica. Sallent ha dit que el pla d'estiu prioritza la lluita contra les violències sexuals, la multireincidència i el manteniment de l'ordre públic i la seguretat durant les nits.

Davant la previsió que Catalunya assoleixi un nou rècord de turistes durant els pròxims mesos, els Mossos també preveuen dispositius específics amb agents uniformats i de paisà en “punts concrets” de la via pública considerats estratègics per reduir la incidència delictiva en aquelles zones amb més concurrència de persones. També vinculat a l’aglomeració turística, el cos destinarà més efectius al pla antiterrorista. Durant l’estiu el nivell d’amenaça es mantindrà en el nivell quatre reforçat, i el cos augmentarà la “prevenció” amb més hores extraordinàries que permetin desplegar més recursos a les zones crítiques.

Sallent acaba el curs de major

Arran d'una pregunta en la mateixa roda de premsa, Sallent ha explicat que ja ha acabat el curs de major i està a l’espera que la justícia resolgui sobre la suspensió cautelar de la convocatòria de la plaça. La conselleria d’Interior va recórrer contra la decisió d’un jutjat de Barcelona, que va suspendre el procés a petició del sindicat SAP-FEPOL mentre estudia si en el procediment hi ha irregularitats. Si la justícia acceptés el recurs d’apel·lació d’Interior i tombés aquesta suspensió cautelar, el procés continuaria endavant i Sallent podria ser nomenat com a nou major. A la roda de premsa, el comissari en cap ha remarcat que ell és un “servidor de la llei” i confia “cegament” en la justícia.

Seguretat a l'Hospital Trueta

D'altra banda, avui els Mossos han acordat amb la conselleria de Salut i la direcció de l'Hospital Josep Trueta de Girona que la policia farà una auditoria per millorar la seguretat del centre sanitari després dels aldarulls que es van viure la nit de Sant Joan arran d'un doble crim. L'auditoria analitzarà aspectes com els sistemes de control d'accés, les càmeres de videovigilància, els botons del pànic o la dotació d'agents de seguretat a l'hospital. A més, en col·laboració amb els Mossos, l'hospital també potenciarà les formacions per detectar i prevenir situacions de violència cap al personal sanitari (conscienciant-los de la importància de presentar denúncia).

stats