Successos

Més antidisturbis i rastreig a les xarxes: els aldarulls de Molins forcen canvis als dispositius dels Mossos

Dos dels tres arrestats per les destrosses al concessionari tenen antecedents i entre ells no es coneixien d'abans

3 min

BarcelonaLa situació a Molins de Rei diumenge a la matinada va ser tan complicada que una unitat d'ordre públic dels Mossos que era a Lloret de Mar, a 100 quilòmetres, va haver d'anar-hi. Al davant tenien, segons fonts consultades per l'ARA, un grup d'unes 300 persones amb actitud "violenta" a tocar de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Molins. Tiraven objectes contundents, com vidres i pedres, i encenien contenidors davant una línia policial que va haver de fer passos enrere. Hi va haver càrregues policials i es van disparar projectils de foam.

Mentre es començava a coure aquest enfrontament, una baralla entre dos grups armats amb navalles al centre de Vic va deixar quatre ferits. La mateixa nit, dos grups es van enfrontar a Amposta. Aquests successos van arribar una setmana després que dos grups de menors es peguessin al centre de Manresa. Aquest conjunt d'antecedents preocupen la conselleria d'Interior i aquest dilluns el conseller, Joan Ignasi Elena, ja va anunciar que hi hauria més presència d'ordre públic. Fonts d'Interior precisen que els episodis són de naturalesa diferent (a Manresa va ser una baralla entre nois molt joves per un tema menor, a Molins van ser aldarulls en una festa major i a Vic un enfrontament entre bandes que es coneixien) però tenen un component de "violència gratuïta".

Segons fonts policials, això ja es traduirà en un augment de les unitats d'Arro (ordre públic) a la festa major de Sant Feliu de Llobregat, que comença aquest cap de setmana. No es tracta d'una mesura que englobi totes les festes majors o concentracions, sinó que s'analitzarà cas per cas. Sigui com sigui, el serial d'episodis violents ja ha provocat certs canvis i les reunions per analitzar-ho se succeeixen al complex central d'Egara. Segons fonts consultades per l'ARA, el dispositiu policial per donar cobertura a aquests esdeveniments normalment ja no es decidirà des de l'ABP (Àrea Bàsica Policial, normalment municipis) sinó des de la Regió Policial, un estament superior que pot mobilitzar totes les unitats que cregui convenients.

100 nous agents d'ordre públic

En el cas de Molins de Rei, quan van començar els enfrontaments només hi havia una furgoneta de l'Arro (ordre públic) al lloc dels fets, una situació que a partir d'ara canviarà. S'intentarà tenir-ne almenys dues. Un element clau de la promesa del conseller d'augmentar l'ordre públic és una convocatòria de 100 places per entrar a l'Arro i la Brimo (Brigada Mòbil) que ja està oberta després d'anys sense augmentar la plantilla (ara mateix hi ha 460 agents de la Brimo i 840 de l'Arro). Segons fonts dels Mossos, aquests nous 100 agents podran entrar en joc a mitjans de l'any que ve i afrontar l'estiu amb més efectius. Tot plegat anirà acompanyat d'un darrer reforç: la Comissaria d'Informació s'involucrarà més en aquests dispositius per radiografiar les xarxes socials en la recerca de crides al vandalisme.

Fonts policials descarten que a Molins hi hagués una crida a destruir mobiliari urbà, ja que apunten que un dia com aquell (1 d'octubre) les xarxes estaven molt monitorades i no es va detectar res. De fet, a hores d'ara hi ha tres detinguts i una altra persona identificada, i tot apunta que no es coneixien. En aquest sentit, fonts consultades per l'ARA expliquen que tot va començar amb una baralla a la qual va anar la Guàrdia Urbana. Diverses persones van deixar d'encarar-se entre si per atacar la policia. Amb l'arribada dels reforços es va aconseguir dispersar el grup de 300 persones i va quedar un petit reducte, d'unes 50 persones.

Els Mossos van desplegar diverses unitats d'ordre públic.

Aquest últim reducte de 50 persones va trencar els vidres del negoci i també va malmetre cotxes d'un concessionari Renault a tocar de la comissaria. Després van atacar una sucursal del Banc Sabadell a 200 metres i una gestoria. L'última parada va ser una botiga de mòbils d'on es van emportar diversos telèfons i aparells electrònics, com un televisor. Fonts pròximes a la investigació apunten que l'estoc ha quedat del tot "arrasat". 

Tot i la violència dels fets, cap persona va resultar ferida, i tampoc cap agent. En un inici, la investigació dels Mossos s'ha centrat a resoldre les destrosses al concessionari. De fet, entre totes les gravacions han aconseguit identificar aquests quatre homes, tres dels quals estan detinguts. Segons fonts policials, tenen un perfil semblant. Tots tres són majors d'edat, però molt joves: dos van néixer al 2004 i un el 2005 i no són de Molins: un és de Santa Coloma de Gramenet, un altre de Pallejà i el tercer de l'Hospitalet. Dos d'ells tenen antecedents per delictes menors de furts (de fet, el primer el van detenir per robar un mòbil a Barcelona quan els Mossos ja el buscaven pels fets de Molins). Alhora, a cap d'ells se'ls pot relacionar amb uns aldarulls semblants. I, finalment, no es coneixien. De moment, doncs, res indica que fossin un grup organitzat.

stats