Seguretat
Societat Successos 18/02/2023

"Ha valgut la pena venir": així és la 'rave' il·legal que concentra més d'un miler de persones a Sarral

Els Mossos d'Esquadra en controlen els accessos i han detingut dues persones per atemptat a l'autoritat i contra la seguretat viària

3 min

Sarral / BarcelonaUnes 2.000 persones, segons els mateixos assistents, celebren des de divendres una festa rave il·legal perduts enmig dels camps, a uns 6 quilòmetres del poble de Sarral, a la Conca de Barberà. Concretament, en una zona de cultius pròxima a l'ermita dels Sants Metges. Cervesa a dos euros, aigua gratis i una infraestructura potent, amb alguna carpa muntada i fins i tot un generador de gasoil que alimenta els altaveus perquè no falti la música. La festa, que és il·legal perquè no hi ha demanat cap permís, va començar divendres al matí i la intenció dels joves és que duri fins dilluns. Els Mossos d'Esquadra, però, es van assabentar d'aquest festival sorpresa poc després que comencés, quan un veí del poble els va donar l'avís al veure un moviment inusual de vehicles en aquesta zona. Des d'aleshores, els agents controlen els accessos a la festa, que, de moment, no s'ha desallotjat.

Ara els assistents convocats –es calcula que són més de 7.000–, que continuen arribant, ja només hi poden accedir a peu, enfilant-se per un camí de sorra entre camps d'oliveres. A les 20 h del vespre d'aquest dissabte, la Lore, la Nerea i l'Adrià ja n'havien tingut prou i baixaven caminant per tornar cap a casa. "Ha valgut la pena", deia convençuda la Nerea. Tots tres van arribar ahir divendres, des d'Osona, i s'han passat tota la nit de festa. "Les raves tenen molt mala fama, però és injust. El que passa és que com que ningú no hi guanya diners, ho critiquen", diu la Lore. Per a ells, les discoteques no són gens atractives i prefereixen aquest tipus de festa. "Ningú et jutja, pots vestir com vulguis i fer el que vulguis", expliquen. Sobre el consum de droga, no tenen pèls a la llengua: "Esclar que hi ha droga, com a tot arreu, però la gent no se la pren allà al mig. Potser no són tan discrets com a la discoteca, però no s'estan drogant per qualsevol lloc", asseguren.

El Guillem, de 26 anys, hi va arribar la nit de dijous a divendres: "He anat a unes 15 o 20 raves i he ajudat a muntar-ne algunes, i aquesta devia estar-se organitzant com a mínim des de dimecres passat", assegura el noi. Segons els Mossos, els convocants no estan tan organitzats i hi ha, com a molt, entre 500 i 1.000 persones, i molts cotxes, caravanes, furgonetes càmper i camions. Els assistents, assenyalen els agents, són sobretot italians, francesos, anglesos i també molts catalans.

També hi ha gent del poble. "Sabíem que hi havia aquesta festa i hem vingut a treure-hi el cap", expliquen l'Òscar i el Joel, d'uns 18 anys. Diuen que no és el primer cop que s'organitza una rave així per aquestes contrades, però que mai havia sigut "tan bèstia". I defensen que la música, que no se sent ni des del poble, no molesta a ningú. Amb l'excepció dels senglars i els cabirols.

Fins ara, però, cap dels assistents no ha volgut explicar a aquest diari qui ha organitzat la festa ni per quin canal han rebut la convocatòria.

Participants a la 'rave' il·legal de Sarral

Dos detinguts

Fonts policials també expliquen a l'ARA que ja s'han detingut dues persones. La primera detenció ha estat per un atemptat contra els agents de l'autoritat després que a la matinada una persona es negués a aturar el seu vehicle en un control i acabés colpejant un agent, que està ferit lleu. El segon detingut és un home que conduïa un camió sota els efectes de les drogues i que també ha fet cas omís dels avisos policials. El dispositiu està coordinat amb les diferents policies locals de les poblacions limítrofes i es preveu que es mantingui fins que la festa s'acabi. Durant l'operatiu, la policia també ha intervingut material destinat a la festa, com ara altaveus de so i equips de música.

Un dels controls dels Mossos que limiten l'entrada amb cotxes a la festa il·legal de Sarral

Els veïns de la zona i els propietaris d'alguns terrenys asseguren a l'ARA que ara el temor principal és que amb la baixada de temperatures de la nit els participants decideixin fer foc. Aquesta tarda l'Ajuntament també ha començat a instal·lar blocs de formigó de l'estil New Jersey per tallar l'accés a la zona i dificultar l'arribada de gent. L'alcaldessa de Sarral, Maria Victòria Cañís, ha explicat en declaracions a l'ACN que el moment de més arribada de gent ha estat aquesta nit passada.

La zona on s'ha organitzat aquesta festa il·legal és un espai de conreus sense cap edificació, però el consistori està preocupat per l'efecte que tindrà sobre els cultius.

stats