Muntanya
Societat Successos 08/01/2023

Recerca a contrarellotge per trobar un muntanyenc català desaparegut fa 10 dies a Salamanca

José Antonio Martínez, veí de les Franqueses de 45 anys, no va tornar d'una excursió de poques hores

ARA
3 min

BarcelonaEncara que la climatologia no hi està ajudant, el dispositiu de la Guàrdia Civil, Protecció Civil i voluntaris estan pentinant la serra de Béjar, a la província de Salamanca, per trobar el muntanyenc José Antonio Martínez, un veí de les Franqueses del Vallès de 45 anys. El 29 de desembre l’home, experimentat en la muntanya, va sortir a fer una excursió d’uns 13 quilòmetres en una àrea fronterera de les dues Castelles, però ja no va tornar a casa, on l’esperava la família en un descans de les vacances. Ràpidament, es van activar els equips de rescat que han pentinat la zona, sense èxit. 

Aquest dissabte el mal temps va obligar a aturar l’operació de rescat perquè les fortes nevades i sobretot la boira baixa i les fortes ratxes de vent feien perillar la integritat física del personal. Tampoc ajuda gens l’orografia de la serra, que està dificultant el treball dels que participen en la cerca, ja que els exigeix una alta preparació tècnica. També s’hi han incorporat gossos especialistes en alta muntanya i un helicòpter.

Martínez es proposava fer la ruta que va des de la plataforma del Travieso i el cim del Calvitero, a Candelario. En total, uns 13 quilòmetres de distància amb un desnivell de poc menys de mil metres que no li hauria d’haver suposat cap dificultat. Poc després d’haver sortit, a l’inici de la travessa, va enviar un missatge d’àudio a la seva dona. Eren les 9 del matí del dijous 29 de desembre. Se sap que el seu telèfon mòbil va rebre missatges de WhatsApp fins a les tres de la tarda, però ja no els va obrir. A les sis, el seu telèfon ja no emetia cap senyal.

Recerca de l'excursionista de les Franqueses desaparegut a la serra de Béjar, el 29 de desembre.

A peu de muntanya esperen la notícia del seu rescat la seva dona, Mercedes, i la seva filla Carla. “Això és molt molt dur”, ha afirmat la jove a l’agència Efe. Aquesta ruta era un desig de l’home, que “la tenia al cap des de fa dos anys”.

Als equips de rescat també s’hi han afegit amics de Martínez, que treballa a l’Hospital de Mollet del Vallès. La gran esperança és que estigui esperant en algun punt de la serra que hagi convertit en el seu refugi per fer front a la climatologia adversa.

Martínez és un afeccionat al muntanyisme que “ha fet pics més alts” i també a l’hivern, perquè li agrada molt sortir en aquesta època de l’any, ha explicat la seva filla. Anava preparat amb la seva motxilla de muntanya i grampons.

Per això, els rescatadors creuen que l’home continua a la serra i, a contrarellotge per les nevades, busquen qualsevol pista o petjada per poder delimitar una zona de recerca cada cop més estreta. El temps els corre en contra perquè la boira, la neu i les baixes temperatures dificulten tant la recerca com que el muntanyenc estigui bé.

"És una incertesa, és esgotador no saber com està, si està perdut, ferit, què li ha passat. Només volem trobar-lo. Estem lluitant i sent forts per ell, però tenim moments de tot", ha explicat la filla, que està allotjada al costat del seu xicot i la seva mare en una casa rural entre Candelario i Béjar.

Martínez i la seva dona viuen a les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) i havien viatjat a Ceclavín, el poble d’ella, per passar les vacances nadalenques. Precisament, l’ajuntament vallesà ha reclamat que es reprenguin les tasques de recerca del seu veí tan aviat com les condicions meteorològiques ho permetin.

stats