Successos
Societat Successos 24/04/2023

Tancat el cas de l'apunyalament al Paral·lel: 10 detinguts i un local a punt de ser enderrocat

El 30 d'octubre un grup de nois va matar un jove en una baralla al mig del carrer

3 min
Un cotxe dels Mossos al lloc dels fets, aquest diumenge al matí.

BarcelonaTres dies després que un noi fos apunyalat mortalment a l'avinguda Paral·lel de Barcelona, a les portes de la discoteca Brisas, els Mossos ja van detenir un altre noi de 19 anys per la seva presumpta relació amb els fets. La investigació, però, no acabava allà, només començava. Diversos testimonis van gravar la baralla i van penjar els vídeos a les xarxes socials. S'hi podien veure diverses persones colpejant la víctima, ja a terra. A la policia, doncs, encara li faltava identificar i detenir moltes més persones. L' apunyament va ser el 30 d'octubre i els Mossos d'Esquadra no han tancat la investigació fins 170 dies després. El balanç va molt més enllà del primer detingut: fins a 10 persones arrestades, tres de les quals són menors d'edat.

L' operació de la policia s'ha dividit en tres fases. La primera va ser el 2 de novembre de l'any passat, amb la detenció del noi de 19 anys, que va quedar en llibertat amb càrrecs. A partir d'ell i de les imatges de les càmeres de seguretat els investigadors van poder trobar set persones més. Fins al 14 de febrer no van arribar les detencions: en un dia, els Mossos van arrestar aquestes set persones en diversos punts de Barcelona, principalment als districtes d'Horta, Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí. 

Els set detinguts van passar a disposició judicial el 16 de febrer i la jutge i el ministeri Fiscal (en el cas dels menors) van decretar l’ingrés a presó o centre tancat per a quatre d’ells. Un d'aquests, de fet, era el noi de 19 anys que al novembre va quedar en llibertat. Ara, els Mossos tenien més proves contra ell i va entrar a presó. En els edificis on vivien, la policia hi va trobar peces de roba, armes i telèfons que poden ser clau de cara a la instrucció judicial. Gairebé cap d'ells tenia antecedents.

La tercera fase de la investigació no es va executar fins fa quatre dies, el 20 d'abril. Tot i els set detinguts del febrer, els Mossos encara tenien identificats tres homes que presumptament també haurien participat en la baralla. Dijous passat els van arrestar a tots tres. Un d'ells, de nou, era menor d'edat. I tots han entrat en presó provisional (el menor, en un centre de règim tancat). Amb aquestes 10 detencions, els Mossos han donat per acabada la investigació. Però encara queda tasca judicial per fer, com el motiu de la baralla. De moment, els Mossos descarten que aquestes 10 persones formin una organització criminal i actuïn de manera coordinada i jeràrquica.

Enderroc

La del crim de l'octubre passat serà un dels últims episodis foscos que tindrà la discoteca Brisas com a protagonista. L'historial és llarg, amb queixes constants dels veïns i diversos intents frustrats de tancar-la. El 2016, per exemple, quan es deia Koko Premium, un home en va matar un altre disparant-li al mig de la pista de ball. No cal anar tan enrere: tres baralles tumultuàries a l'abril de l'any passat, una altra al juny, una detenció a l'agost per agressió amb ampolles de vidre, i dues baralles més al setembre. El novembre del 2022, els Mossos hi van fer un macroperatiu amb més de 100 policies, que va acabar amb un detingut i 11 denúncies per tinença de droga.

Finalment, l'Ajuntament de Barcelona hi ha trobat la solució. Fa setmanes que la discoteca, que a principis d'any va tornar a canviar de nom per Ken Club, està tancada. I no tornarà a obrir: el local espera torn per ser enderrocat i, en el mateix solar, s'hi aixecarà una residència d'estudiants privada que ja té el planejament aprovat. Tots els papers estan en ordre. Els propietaris, de fet, van renunciar a la llicència.

Simulació de com quedarà la futura residència al Paral·lel segons consta en el projecte aprovat
stats