Societat 29/05/2018

L’assassinat fallit de la guerra de narcos dominicans que ha deixat sis morts

L’home que va rebre quatre trets i tot i així va sobreviure va morir tirotejat quatre mesos després

Enric Borràs
3 min
L'home que va sobreviure als quatre trets que li van clavar al Poble-sec va morir l'1 de gener de 2017 tirotejat a la Meridiana

BarcelonaUn home va entrar al bar Torre de Control del barri del Poble-sec de Barcelona, es va quedar a la porta amb una pistola semiautomàtica a la mà i va disparar mitja dotzena de cops. Dues bales del calibre 7,65 van ferir dos clients del bar que no tenien res a veure amb la disputa, però les altres quatre van tocar el seu objectiu. Dos projectils van travessar el ferit i dos més se li van quedar clavats, però tot i així va aconseguir perseguir el pistoler fins dos carrers enllà, quan es va haver d’aturar per vomitar sang. Va sobreviure, però al cap de quatre mesos el van tornar a tirotejar i aquest cop el van matar. Era dins d’un cotxe aturat davant del bar Platinum, a la Meridiana. I el segon agressor també va ferir dues persones més.

L’atac a trets de la Meridiana va passar l’1 de gener de l’any passat i és un dels episodis mortals coneguts de la guerra entre grups de narcotraficants d’origen dominicà que va causar sis morts a l’àrea metropolitana de Barcelona entre el 2016 i el 2017. L’intent d’assassinat del Poble-sec s’havia comès el 4 de setembre del 2016 i fins ara no s’havia fet públic que tingués cap relació amb la guerra de narcos dominicans, però avui ha quedat clar al judici d’un home conegut amb el malnom de Revòlver, a qui la fiscalia reclama 28 anys de presó per l’assassinat fallit. L’objectiu de les dues emboscades va ser el mateix home. A més a més, un amic que seia amb ell al bar del Poble-sec també era al cotxe de la Meridiana. Es va salvar del primer tiroteig, però una bala el va deixar en coma en el segon.

L'acusat de l'atac del Poble-sec -al centre- aquest matí al judici a l'Audiència de Barcelona

L’Audiència de Barcelona no va ha acabat aquest dimarts el judici –intenta localitzar un testimoni de la defensa que ahir no es va presentar–, però l’acusat ho té difícil, tot i que assegura que viu a Florència i que fins l’octubre del 2017, quan el van arrestar, no havia estat mai a Catalunya. La víctima va explicar a policies, coneguts i familiars –abans que l’acabessin matant– que havia reconegut el pistoler, i va assenyalar l’acusat. Dos testimonis també havien assenyalat l’acusat en una roda de reconeixement que es va fer durant el procés d’instrucció del cas.

Abans de morir, la víctima també va explicar, tal com han declarat avui diversos testimonis, que el pistoler anomenat Revòlver l’havia enviat un home amb el malnom de Jimmy Collares, una de les peces del trencaclosques que queden per resoldre. Entre els testimonis que van declarar ahir hi ha els altres dos ferits del tiroteig del Poble-sec: un va rebre un tret a l’esquena i l’altre a la mà, on ha perdut la mobilitat de dos dits.

Els investigadors creuen que l’espurna que va encendre la guerra entre grups de narcos dominicans va ser el robatori d’una partida de cocaïna que venia dels Països Baixos. Aquella disputa va provocar una venjança i, al seu torn, una revenja, i aviat va anar molt més enllà. El primer crim va ser l’assassinat a trets d’un jove a la discoteca Koko Premium Club del Paral·lel de Barcelona l’abril del 2016. Al setembre l’altre grup va respondre amb l’atac fallit al bar del Poble-sec. Els companys de qui va patir aquest atac no es van quedar quiets, van contestar amb l’execució d’un home de 36 anys localitzat dins d’un cotxe a l’Hospitalet de Llobregat el novembre de fa dos anys. Al cap de poc més d’un mes, el grup dels autors de l’assassinat fallit se’n va sortir amb l’atac a la Meridiana.

Aquest mateix bàndol, segons la investigació, també va executar a trets un altre home –el cos del qual es va trobar, lligat, el 8 de març del 2017 en un descampat de Sant Joan Despí– i va tirotejar i matar dos homes més el 27 d’abril del mateix any al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Per aquests últims dos crims els Mossos d’Esquadra van arrestar dos homes i una dona el juliol de l’any passat.

stats