Societat 28/04/2017

Sis morts en una guerra de narcos a l'àrea metropolitana de Barcelona

Maten a trets dos homes en uns baixos al barri de Sant Cosme i deixen una dona ferida de bala al coll

Enric Borràs
4 min
Dos policies de paisà, comprovant l'accés als baixos del passeig Ramon Codina del Prat de Llobregat on la nit de dijous es va cometre un doble assassinat

El Prat de LlobregatL’espiral de violència entre grups criminals dominicans que va començar fa més d’un any ja s’ha endut 6 vides. Les dues últimes són les de 2 homes d’una vintena d’anys tirotejats dijous a la nit al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. La disputa hauria començat pel robatori d’una partida de cocaïna que venia dels Països Baixos. Però aquell assumpte pendent s’ha convertit en una guerra soterrada que sembla més pròpia d’una sèrie de Netflix que dels carrers de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els 'vuelcos' –atracaments per robar droga en trànsit d’una banda a l’altra– i els narcoassalts –robatoris de droga emmagatzemada– són habituals entre els grups de narcos. La majoria de vegades, per raons evidents, no es denuncien, i sovint impliquen venjances. Però una escalada d’assassinats com aquesta és molt poc habitual a Catalunya, on en tot l’any 2016 hi va haver tan sols 54 homicidis. Tot i això, l’espiral de violència originada pel tràfic de cocaïna és la hipòtesi principal dels Mossos d’Esquadra, que han dedicat un grup a investigar el doble assassinat de Sant Cosme i les 4 morts que l’han precedit.

El primer mort va ser un noi de 28 anys d’origen dominicà –com tots– que va rebre 2 trets el 22 d’abril del 2016 a la discoteca Koko Premium Club, a l’avinguda del Paral·lel de Barcelona. El mateix grup responsable d’aquest homicidi també va executar un altre home –aquest de 36 anys– 7 mesos més tard, al novembre. Li van clavar 2 trets al cap i el van deixar dins un cotxe a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat. Però el grup que va començar l’espiral d’assassinats és ara el que acumula més baixes, segons fonts amb accés a la investigació.

Una nit de gener un pistoler va tirotejar un grup de dominicans que eren dins d’un cotxe, a la vora del bar Platinum de l’avinguda Meridiana de Barcelona, i va fugir en un altre vehicle. Va matar un home de 32 anys i va deixar 2 ferits de bala que anaven al cotxe objectiu. El mateix grup seria el responsable d’una altra execució, a Sant Joan Despí. El dia 8 de març, en un descampat, dos vianants van localitzar el cos d’un altre dominicà. Tenia les mans lligades i un tret al cap. El grup de narcotraficants darrere d’aquestes dues morts també és el responsable dels dos assassinats de Sant Cosme, creuen els investigadors. El balanç macabre és de 2 morts a 4. De moment.

Els lladrucs “estranys” d’uns gossos van avisar, cap a les 10.45 h de dijous, que alguna cosa no anava bé, explica una veïna. El passeig de Ramon Codina és un dels patis d’illa més tranquils de Sant Cosme, diu una dona gran que viu al portal del costat d’on es va cometre el doble assassinat. Just després dels gossos es van sentir els trets. Dues veïnes de pisos diferents que viuen al bloc expliquen que els van semblar soroll de petards. Una altra parla de cops secs, però el seu marit assegura que tenia clar des del primer moment que allò eren trets d’arma de foc. Cap dels veïns volen que es publiqui el seu nom.

Dos mossos d'esquadra al portal del pis del barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, on aquest dijous hi van morir dues persones d'origen dominicà en la guerra entre bandes

Un home –potser acompanyat– va entrar al pis, va matar els dos joves i va deixar una noia de 21 anys ferida amb un tret al coll. No sembla que hi entrés per la força perquè el pany i la porta van quedar intactes -segons es pot veure des de fora-, tot i la sang que aquest migdia encara en tacava el llindar. Segons fonts amb accés a la investigació el pistoler, que va poder fugir, duia roba fosca i els costats del cap rapats.

Els veïns –sobretot els nois que es troben al pati– recorden especialment les dues noies joves dels baixos del doble crim. “Són molt guapes, semblen unes Barbies”, explica una dona amb la bata posada. Una de les dues podria ser la ferida. Segons alguns, vivien soles però sovint tenien companyia. Uns altres expliquen que vivien amb els seus homes, que poden ser els morts. Tots diuen que al pis hi havia nens petits, però que tot indica que just la nit de l’assalt no hi eren. Els que se’n van a dormir més tard asseguren que als baixos hi havia moviment nocturn, que rebien visites de matinada i que sovint sortien al vespre, tots arreglats, com per anar de festa o a treballar en algun local nocturn.

Una veïna explica que el seu home va veure que una sèrie de persones sortien corrents després dels trets. Passats uns minuts, afegeix, ella va veure com sortien una noia molt jove, descalça i pàl·lida, i un noi que l’agafava. Al cap d’un quart d’hora, continua la dona, van arribar els Mossos. El primer que va entrar va cridar “tres a terra” i tots van desenfundar. A l’habitatge -amb dues habitacions, un menjador ampli, galeria petita lavabo i cuina- els policies van trobar els dos homes morts i la noia ferida.

stats