Fins a 4.000 presos confinats: el conflicte entre els funcionaris i el Govern s'enquista

Per demà hi ha prevista una treva i els treballadors s'enfronten a possibles sancions

4 min

BarcelonaEl conflicte entre els funcionaris de presons i el Govern s'enquista. I tot i que per aquest dimarts hi ha prevista una treva, que ni tan sols s'estiguin asseient a negociar (els sindicats han plantat contínuament la conselleria de Justícia) encara allunya més aquest conflicte de la seva resolució. Les protestes arran de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric s'han reprès aquest dilluns amb noves mobilitzacions i talls als accessos de totes les presons catalanes. A diferència del que va passar entre divendres i diumenge, però, no s'ha arribat a impedir del tot l'entrada o sortida de cap centre, asseguren fonts del departament d'Interior. Ara bé, no tots els funcionaris han anat a treballar i la situació torna a ser de bloqueig en sis de les nou presons catalanes: hi ha 4.000 interns que no poden sortir de les cel·les.

Segons la conselleria de Justícia, només poden obrir les cel·les a les presons de Brians 2, Quatre Camins i Joves. La novetat d'aquest dilluns és que els Mossos d'Esquadra han intervingut per evitar el bloqueig i permetre l'entrada de treballadors. El problema, però, segons fonts del Govern, és que molts no han volgut entrar a treballar. "No sé si qualificar-ho de vaga encoberta, però si no hi ha vaga el deure dels treballadors és anar a treballar", ha afirmat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en roda de premsa. Ara per ara, encara no hi ha cap balanç de treballadors que no han acudit aquest dilluns al seu lloc de treball.

Per aquest dimarts hi ha prevista una treva i els treballadors no bloquejaran els accessos amb motiu de la roda de premsa que faran quatre representants seus des de Barcelona. Tot i això, els sindicats continuen sense reunir-se amb el Govern i l’executiu tem que encara que no hi hagi bloqueig els funcionaris no vagin a treballar. El secretari de Mesures Penals, Armand Calderó, ha afegit que l'obligació dels treballadors és anar a treballar i si no hi van "s'exposen al règim sancionador". Ha reiterat que volen "diàleg", però per ara no n'hi ha: els sindicats també han plantat els representants de la conselleria dues vegades aquest dilluns. "Cal seure i parlar", ha insistit Ubasart. Els representants dels treballadors demanen dimissions.

Funcionaris tallant l'accés al Centre Penitenciari de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.
Segueixen les protestes aquest dilluns al Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida.

De moment, però, ningú dimitirà. "Necessitem tot l’equip treballant a ple rendiment", ha respost Ubasart. La situació és crítica dins i fora de les presons, i una de les decisions més delicades que haurà de prendre la conselleria és si sanciona o no els funcionaris que no estan treballant. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després d'un comitè de crisi de l'executiu ha demanat "respecte" als treballadors per la mort de la cuinera i que no facin un "ús interessat d'un fet tràgic". "El dolor és insuportable, però cal fugir de discursos populistes i tramposos", ha insistit. El Govern endureix el to i també ho podria fer amb les accions. Aquest dimarts, per exemple, hi podria haver un dispositiu més gran de Mossos.

Alhora, Justícia intenta acostar-se als sindicats amb millores laborals i de seguretat. Per exemple, Ubasart ha subratllat un "compromís d'estructuració" d'un programa que incorpora 111 professionals per intervenir en casos conflictius, que s'han incorporat de manera temporal aquest mes de març amb un pressupost de 20 milions d'euros i que l'executiu planteja consolidar. També volien discutir amb els sindicats un acord per incorporar 407 nous efectius de reforç a les plantilles dels centres, un acord que el Govern va prendre fa dues setmanes i que ara caldria calendaritzar i preparar. La conselleria també planteja altres mesures de caire laboral com ara prioritzar la consecució de la jubilació anticipada per rejovenir les plantilles, la creació d'un cos propi de personal penitenciari, la creació d'una escola d'execució pena.

El TSJC pregunta

Mentrestant, ja ha arribat la primera denúncia d'un advocat pels delictes de vulneració dels drets dels interns i del dret a la defensa perquè no s'ha pogut comunicar amb el seu client a causa del bloqueig. Això ha despertat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va enviar una carta al Govern demanant que informi sobre els serveis mínims “derivats dels actes de protesta dels funcionaris de presons”. De moment, no hi ha serveis mínims perquè no hi ha vaga convocada.

Concentració davant de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.
Cartell penjat al Centre Penitenciari de Quatre Camins.

Amb els sindicats fora del tauler de joc voluntàriament, la conselleria de Justícia i el comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció (CIRE), on estava contractada la cuinera assassinada, s'han reunit aquest dilluns de forma extraordinària per abordar la situació. El departament s’ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons amb tres accions immediates: presència de personal de vigilància a la cuina, dispositius d’emergència per als treballadors i més personal.

Fins ara, el Govern ha admès que "van fallar coses" en el cas de Mas d'Enric, però demana esperar al resultat de les investigacions en marxa –la policial, la judicial i la interna de Justícia– per prendre decisions. "L'únic responsable de la mort de la Núria és qui la va matar, però cal saber com va poder passar el que va passar", ha conclòs Plaja.

stats