Successos
Societat Successos 30/11/2022

Troben un cadàver esquarterat en un contenidor a l'Eixample de Barcelona

Un testimoni ha obert una maleta de roda i hi havia un tors masculí

3 min
Els Mossos, l'unitat d'investigació i l'autoritat judicial treballant en l'aixecament del cadàver, a l'Eixample de Barcelona

BarcelonaMacabra troballa al centre de Barcelona: aquest matí s'ha localitzat el cadàver d'una persona a dins d'un contenidor a l'Eixample, a la cruïlla entre el carrer Casanova i l'avinguda Roma. L'ha trobat un sensesostre que remenava el contenidor de residus i hi ha vist una maleta negra amb rodes. Era gran, molt més que una de cabina. L'ha obert i després de treure una manta blavosa hi ha descobert un tors masculí d'un home blanc, segons ha explicat a l'ARA un testimoni del barri, encara tremolós, a qui l'home s'ha adreçat alarmat pel que hi havia dins la bossa i abans que arribés la policia. Amb un bastó i des de la distància, aquest segon testimoni també ha comprovat que es tractava del cos esquarterat d'un home. Primer no l'ha vist bé i l'ha confós amb un abric de pell, però ha apartat més la manta i ha acabat constatant que es tractava d'un cadàver. Faltaven pocs minuts per a les 11 del matí.

El segon testimoni treballa en un estanc a tocar de la cruïlla. Fa temps que es coneixen del barri amb el sensesostre, que és un client habitual. Estava repartint tabac als diversos bars de la zona i se li ha acostat molt nerviós i tremolant: "Hi ha un cadàver", li ha cridat. En aquell moment cap dels dos tenia un mòbil a sobre i en veure com passava per allà una ambulància l'han fet parar. Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís passades les 11 hores i de seguida han fet un ampli desplegament i han acordonat la zona. Ara el trànsit de cotxes i vianants ja torna a estar obert, tot i que la zona ha estat tallada durant unes hores. El cas està sota secret de sumari. Fins al lloc dels fets també s'hi ha desplaçat un vehicle de la funerària Mémora, que s'ha acabat emportant el cos.

Cap a les 13 hores hi ha arribat la comitiva judicial i s'ha procedit a l'aixecament del cadàver. Unes hores després han arribat tres camions del servei de recollida de residus, que s'han emportat els quatre contenidors. Han sigut traslladats a dependències policials perquè els Mossos els analitzin amb deteniment. L'equip d'homicidis de la policia s'ha passat el matí recollint proves i parlant amb testimonis, entre ells els dos nois que s'han trobat la bossa, a qui han pres declaració. Als voltants del contenidor, però, els Mossos no han trobat ni restes de sang ni altres proves d'aquest tipus. La policia obrirà ara dues vies d'investigació: la d'intentar identificar la víctima amb el seu ADN i també la d'intentar trobar l'autor de l'homicidi, revisant, entre altres coses, les càmeres de seguretat. Els Mossos també han registrat altres contenidors de la zona per si hi havia més parts del cos repartides.

Hi ha un element, però, que pot ser clau en aquesta investigació: els Mossos podran delimitar molt en el temps quan s'ha deixat la maleta en el contenidor, ja que els serveis de recollida d'escombraries passen cada matí i la troballa ha sigut a les 11 hores. Els Mossos, doncs, se centraran a reconstruir les hores que han passat entre l'última recollida de residus i la troballa. Els veïns, però, no han vist res fora de la normalitat aquest matí. Pel barri ha corregut de tot, que era un cap d'un home, que s'havien localitzat les cames, que era un cadàver de mentida... però ningú ha vist res extraordinari. Minuts després que arribés la policia, l'Elisenda, una dona que treballa en una empresa de missatgeria, ha passat per allà: "He vist que treien una maleta i els he preguntat de broma si era una bomba. Seriosos, m'han dit que no", explica.

Els serveis municipals emportant-se el contenidor on han trobat el cadàver

El jutjat d'instrucció número 23 de Barcelona ja ha obert diligències per investigar la troballa. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutge no ha declarat la causa secreta i està a l'espera de l'autòpsia del cos.

Els precedents

Aquesta no és ni la primera ni la segona vegada que es troba un cadàver esquarterat en un contenidor de Barcelona. Fa més de deu anys dels últims antecedents que van posar en alerta la ciutat. Primer, l'agost del 2008 també un sensesostre que burxava en un contenidor va trobar una bossa amb les restes d'un cadàver. Pocs metres més amunt, els Mossos van trobar la resta del cos en una bossa. Es deia Jorge David Olivares i l'Audiència de Barcelona va condemnar el 2020 John Jairo Tabares Mora a deu anys de presó per la seva mort. El motiu? Una compravenda de droga. A més, fins al 2016 els Mossos no van aconseguir localitzar Tabares, que va fugir a Colòmbia.

Un any després, el setembre del 2009, el cadàver d'una dona va aparèixer en una maleta abandonada a la Gran Via de Barcelona. El 2012 l'Audiència de Barcelona va condemnar a 18 anys de presó la seva parella, Lorenzo Catari, per un crim masclista. La va matar, després la va esquarterar, la va posar dins d'una maleta i va fer una hora de bus per abandonar-la al centre de Barcelona.

stats