SALUT
Societat 07/03/2011

Una nena supera un tumor cerebral gràcies a les cèl·lules mare del seu cordó umbilical

Una nena de quatre anys supera un tumor cerebral gràcies a les cèl·lules mare del seu cordó umbilical congelat en néixer. Aquest tractament ja s'havia aplicat però mai amb cèl·lules mare del propi pacient

Redacció
1 min

BarcelonaL'Alba va néixer a Cadis fa quatre anys totalment sana, però els seus pares van decidir congelar cèl·lues mare del seu cordó umbilical per si algun dia era necessari. Quan tenia dos anys, l'Alba va començar tenir uns símptomes que van preocupar als pares. Entre altre coses perdia l'estabilitat a l'hora de caminar i la van dur d'un metge a l'altre fins que finalment li van diagnosticar medul·loblastoma de grau 4, un tumor cerebral molt greu i poc freqüent.

Van extirpar la major part del tumor adossat al cervell, i la van sotmetre a quimioteràpia. Després li van haver d'aplicar una quimioteràpia més intensiva. que també redueix el sistema sanguini del pacient. Per això calia recompondre'l amb cèl·lules mares. En el seu cas, es van fer servir cèl·lules mare del seu propi cos, les que els seus pares havien congelat en néixer. Aquest tractament s'ha aplicat altres vegades però mai s'havia fet amb cèl·lules mare del propi pacient.

Després del trasplantament les cèl·lules mare van migrar a la medul·la òssia on es van multiplicar i van començar a regenerar el sistema sanguini creant glòbuls blancs i vermells i plaquetes. Al cap de dos mesos se li van donar noves cèl·lules mare procedents de la seva sang perifèrica. Catorze mesos després la nena ha reconstruït totalment el seu sistema sanguini i gaudeix d'una vida normal.

stats