SOCIETAT
Societat 26/04/2013

El Suprem veu indicis per jutjar per les ITV el magistrat del cas contra el català

En la seva interlocutòria contra el català, Joaquín Ortiz especificava que cal garantir el castellà com a llengua vehicular, no només per al nen que ho demana, sinó "per a tota la classe" en la qual estigui matriculat

L.díaz-roig
1 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha acordat seguir endavant amb el procediment contra el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Joaquín Ortiz Blasco, per la seva participació a la trama de les adjudicacions irregulars d'estacions d'ITV. Ortiz va ser el president del tribunal que va dictar la interlocutòria contra el model d'immersió lingüística català.

Ara, el Suprem ha demanat al fiscal que exposi si demana l'obertura de judici contra ell o l'arxiu de la causa.

Segons la interlocutòria, els indicis apunten que el magistrat, president de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC, hauria assessorat dos dels empresaris imputats a la trama mentre es resolia un recurs presentat contra l'adjudicació de la Generalitat d'un lot d'estacions d'ITV. El tribunal descarta que aquestes actuacions –reunions privades, correus electrònics, etc.– es puguin entendre com un intent de mediació.

Tot i que la trama de les ITV estava inicialment investigada per un jutjat d'instrucció de Barcelona, en tractar-se d'un jutge –aforat–, la part de la investigació que feia referència a Ortiz es va enviar al Suprem. En el cas està imputat l'exsecretari general de CDC, Oriol Pujol, que declararà dimarts que ve.

La interlocutòria signada per Ortiz contra el català va crear molta polèmica, ja que especificava que cal garantir el castellà com a llengua vehicular, no només per al nen que ho demana, sinó "per a tota la classe" en la qual estigui matriculat.

stats