El Suprem resol que només es pot aplicar el toc de queda nocturn a tota una comunitat amb l'estat d'alarma

El tribunal anul·la el confinament nocturn a les Balears: considera que les lleis sanitàries no permeten una restricció de llibertats generalitzada

3 min
Un control dels Mossos a la Gran Via de Barcelona pel toc de queda.

MadridEl Tribunal Suprem ha pres partit per primer cop en el desgavell jurídic sobre si es pot aplicar o no el toc de queda nocturn a tota una comunicat sense l'estat d'alarma. Des de la fi d'aquesta mesura a mitjans de maig que alguns territoris, com les Balears i el País Valencià, havien pogut aplicar la mesura, mentre que s'havia rebutjat a les Canàries i el País Basc. Arran d'un recurs de la Fiscalia sobre el toc de queda nocturn a les Balears, l'alt tribunal ha establert doctrina a nivell estatal, i va en la línia del que ja alertava el govern espanyol i diferents constitucionalistes: amb les lleis sanitàries actuals no es pot aplicar el confinament nocturn a tot un territori, sinó que per fer-ho caldria reformar-les. O dit d'una altra manera: només es pot aplicar el confinament nocturn de manera generalitzada a tota una comunitat autònoma sota el paraigua de l'estat d'alarma.

És el que resol en una sentència que anul·la el toc de queda nocturn de les Balears, que s'acabava aquest mateix diumenge, on considera que les lleis sanitàries actuals no permeten una restricció de drets fonamentals de manera generalitzada. Segons ha avançat El País i ha confirmat després el Suprem, s'ha anul·lat també la limitació de reunions socials al considerar que no són mesures proporcionals tenint en compte la situació epidemiològica del territori. Sosté que un govern autonòmic no pot dictar aquestes mesures basant-se només en els principis de prudència. Al seu parer, no queden prou justificades les restriccions acordades pel consell de govern de les Balears.

Es tracta d'una resposta en una línia similar a la del confinament perimetral per illes a les Canàries de fa dues setmanes. El Suprem va rebutjar-lo perquè va considerar que el govern canari no l'havia argumentat de manera prou clara. Llavors va apuntar que seria "desitjable" una llei de pandèmies que regulés millor les condicions en què una comunitat pot aplicar restriccions sanitàries, però també va establir que les actuals lleis sanitàries permeten a les comunitats decretar "limitacions puntuals de llibertat de circulació" sempre que aquesta restricció sigui "imprescindible" per frenar malalties transmissibles i sigui acotada a nivell territorial i temporal en funció del nombre de malalts.

Restricció de drets fonamentals

Ara l'alt tribunal considera que si és decretés el toc de queda nocturn en una comunitat hauria de tenir les mateixes característiques: hauria de ser molt local i limitat en el temps, i que, per tant, no pot fer-se de manera generalitzada a tot el territori autonòmic. A més, destaca que el toc de queda nocturn és una restricció que afecta més drets fonamentals com la llibertat de circulació i el dret a la intimitat familiar, així com el dreta de reunió.

En concret, estipula que aquesta mesura només es podria adoptar a l'empara de la llei orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública del 1983 sempre que "la justificació substantiva de les mesures sanitàries- vistes les circumstàncies específiques del cas- estiguin a l'alçada de la intensitat i l'extensió de la restricció de drets fonamentals que es tracti". I afegeix que la justificació passa per acreditar que les mesures "són indispensables per salvaguardar la salut pública" i no n'hi ha prou amb "meres consideracions de conveniència, prudència o precaució". Per això conclou que caldria una llei orgànica que els proporcioni cobertura constitucional per poder-les aplicar sense estat d'alarma.

Respon així a la interlocutòria del Tribunal Superior de les Illes Balears, que va autoritzar una pròrroga del toc de queda nocturn i la limitació de reunions socials fins a aquest diumenge, amb el vot particular de dos magistrats, que van considerar injustificades les mesures. La Fiscalia va recórrer la decisió del TSIB.

La mesura, doncs, tindrà pocs efectes pràctics a les Balears i tampoc dona marge a tombar el confinament nocturn al País Valencià, que s'acabarà el pròxims dimarts després de set mesos i mig de restriccions i tot tenir la incidència acumulada més baixa de l'Estat.

stats