Suspenen el judici d'un gironí acusat de llançar una pedra contra la Policia Nacional a les protestes postsentència

Li demanen 6 anys i 6 mesos de presó, però el noi assegura que no va participar en la manifestació

2 min
Una trentena de persones s'han concentrat davant el Palau de Justícia de Girona per demanar l'absolució d'en Pau, un jove

GironaEl 6 de juliol, a les 10 del matí. És la nova data del judici d’en Pau, un noi de Llagostera (Gironès), que s'enfronta a 6 anys i 6 mesos de presó per, suposadament, haver llançat una pedra "de grans proporcions" contra la Policia Nacional el 19 d'octubre del 2019 a la matinada, en el marc d’una de les manifestacions postsentència que es van fer a la ciutat i que va acabar amb aldarulls. El jove –que es va passar un mes en presó preventiva– nega l'acusació i assegura que no va participar en la protesta. L’Audiència de Girona va citar com a testimonis els policies nacionals “fa mesos” però fins al 25 de novembre el cos no va informar que declararien per videoconferència. Tant la defensa com la fiscalia han manifestat el seu desacord i han demanat que, com a mínim, els quatre agents que el van detenir testifiquin de manera presencial. Els magistrats han decidit suspendre el judici per “prioritzar” que les declaracions dels agents siguin a la sala de vistes. 

La fiscalia li demana 6 anys i 6 mesos de presó i una multa de 720 euros pels delictes d’atemptat contra l’autoritat, desordres públics i lesions. Al seu escrit d'acusació, el ministeri públic sosté que el jove formava part d'un grup d'uns 25 manifestants que, "de manera coordinada" amb altres "grups violents", llançaven "pedres i objectes contundents" contra els policies, amb l'objectiu "d'emboscar-los i rodejar-los". I afirma que l'acusat va llançar la pedra "a una distància molt curta" dels agents i va ferir un policia a la mà i al canell, i que en el moment de la seva detenció, es va resistir "donant cops de puny i puntades de peu".

Per contra, el noi assegura que, la nit del 19 d’octubre, va sortir sol a passejar per la Devesa, va veure que hi havia una protesta i aldarulls per la zona de la Copa, i va decidir donar la volta per evitar-los. Al marxar –i segons la versió del jove–, primer el van parar els Mossos d’Esquadra i, després de donar-li “cops” i registrar-lo, el van deixar anar. 

A 100 metres, l’acusat sosté que va passar “amb les mans aixecades” pel costat d’un cordó de la Policia Nacional –que aquells dies actuava de manera coordinada amb el cos català– i un dels agents li va dir que “li agradava tirar pedres”. “Em va treure la porra, em va començar a donar cops, vaig córrer dient que no havia fet res i, quan vaig sentir "Detenedlo", em vaig posar de genolls a terra. Se’m van tirar a sobre, em van donar cops i em van posar les manilles”, ha relatat. 

El van portar a comissaria fins que, després de passar a disposició judicial, el tribunal va decretar presó preventiva perquè va considerar que hi havia risc de fuga i de reiteració delictiva. Va estar engarjolat 26 dies a Puig de les Basses. 

Petició "desproporcionada"

Una trentena de persones s’han concentrat a les portes del Palau de Justícia de Girona aquest matí per donar suport al jove. En un manifest, han denunciat que la petició de presó és “desproporcionada” i que “respon a l’estratègia de la por que intenten difondre els aparells de l’Estat”. “Mentre el govern més progressista de la història d’Espanya s’omple la boca de diàleg i de taules de negociacions, continua fent servir la fiscalia en la seva estratègia repressiva”, han criticat. 

stats