Societat 01/05/2014

Tasses de lavabo i plàstics: el fons marí és un abocador

Un equip internacional de científics ha estudiat les profunditats de l'oceà i ha localitzat residus al llarg de tota la Mediterrània, l'Àrtic i l'Atlàntic

Efe
2 min
Fotos dels fons marí analitzat per l'estudi / PLOS ONE

MadridS'intuïa, però ja està confirmat: el fons del mar és un autèntic abocador que acumula tones d'ampolles, bosses de plàstic, xarxes de pesca i tota mena de deixalles d'origen humà.

Un equip internacional de científics ha estudiat les profunditats de l'oceà i ha localitzat residus al llarg de tota la Mediterrània, l'Àrtic i l'Atlàntic, des de la plataforma continental europea fins a la dorsal mesoatlàntica (la serralada submarina que divideix l'oceà de nord a sud i que es troba a uns 2.000 quilòmetres de la costa) .

L'estudi, dirigit per la Universitat de les Açores, i publicat avui a 'Plos One', és resultat de la col·laboració de dos treballs d'investigació: el projecte 'Mapping the Deep Project', liderat per la Plymouth University, i el projecte europeu 'Hermione', coordinat per National Oceanography Centre del Regne Unit.

Les escombraries és un greu problema en l'ecosistema marí, ja que alguns animals la confonen amb menjar i la ingereixen.

Els animals moren ofegats pels microplàstics o per la desnutrició provocada per l'obstrucció de les seves estómacs.

A més, els coralls i els peixos poden quedar atrapats en els aparells de pesca ia les xarxes abandonades, un fenomen anomenat "pesca fantasma".

Per realitzar l'estudi , els científics van prendre mostres a l'Atlàntic, l'Àrtic i la Mediterrània en profunditats que van des dels 35 als 4.500 metres .

Segons l'investigador del CSIC a l'Institut de Ciències del Mar, Joan Company, la situació del Mediterrani és "preocupant", ja que "en alguns punts hem extret més escombraries que biomassa".

"Hem trobat des lavabos de ceràmica sencers fins a la caixa del bot salvavides d'un F-15 (un avió militar)", lamenta.

Segons aquest investigador, gran part de les escombraries arriba al mar a través dels rius, i després de passar per la plataforma continental, baixa pel talús continental i s'acumula a les zones on el pendent és menor".

Els científics van trobar escombraries en tots els emplaçaments estudiats, sent el plàstic el material més comú (40%), seguit dels aparells de pesca (34%), vidre, metall, fusta, paper, roba i altres materials sense identificar.

"La gran quantitat de deixalles que arriba al fons oceànic profund és un greu problema" que exigeix emprendre accions per evitar que segueixi en augment, adverteixen els investigadors.

stats