Societat 02/03/2018

Desactivada l'alerta de vent després que ha afectat la circulació de trens i algunes carreteres

El telèfon d'emergències rep 407 trucades relacionades amb 325 incidents, la majoria al Vallès Occidental i el Barcelonès

Acn
2 min
Un dia de ventades a Plaça Catalunya, en una imatge d'arxiu

BarcelonaProtecció Civil de la Generalitat ha donat per finalitzat l'episodi de vent i fort onatge, de manera que ha desactivat l'alerta dels plans d'emergències Ventcat i Inuncat. Amb tot, ha destacat que en les pròximes hores encara es poden produir algunes ratxes de vent fortes al Pirineu i al Prepirineu. Des de les 22.00 h d'aquest dijous fins a les 13.00 h d'aquest divendres el telèfon d'emergències 112 ha rebut 407 trucades per 325 incidents relacionats amb el vent, la majoria al Vallès Occidental (137) i el Barcelonès (96). Els Bombers de la Generalitat han atès 227 avisos per retirar arbres caiguts als carrers i a les carreteres i mobiliari urbà com fanals, tanques, finestres i teules.

Les ratxes de vent més importants s'han registrat a Puig Sesolles - Turó de l'Home (162 km/h), Portbou (111 km/h), Anglès (105 km/h), Font-rubí (103 km/h), Caldes de Montbui (90 km/h), Sabadell i Terrassa (86 km/h), Barcelona (75 km/h), Vila-rodona (77 km/h) i el Perelló (102 km/h). Pel que fa a l'onatge, cal destacar que a les 12.00 h s'ha registrat una altura màxima de 5,31 m a Begur i de 4,32 m a Barcelona. El temporal també ha afectat els trens de la línia R2 nord, que han circulat per via única entre Montcada i Reixac i Sant Andreu Comtal a causa de la caiguda d'un arbre a la catenària en aquest tram arran del fort vent, segons ha informat Renfe. Els combois d'aquesta línia han acumulat aquest migdia retards de més de 15 minuts arran de l'incident.

De fet, dijous es van registrar diverses incidències a la línia R1, on els trens van circular amb 15 minuts de retard entre Vilassar i Mataró. Així mateix, hi va haver inundacions i afectacions lleus al passeig marítim i primera línia de mar a Portbou, el Port de la Selva, Cadaqués, l'Escala i Tossa de Mar. Entre els incidents derivats de les fortes ventades, cal esmentar que han sortit volant diverses plaques del sostre de dos centres educatius, un de Terrassa i un de Sant Quirze del Vallès, tot i que cap persona ha resultat ferida. Paral·lelament, a Badalona el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès una persona ferida lleu per la caiguda d'un tendal a Barcelona.

Els Bombers han sigut requerits bàsicament per retirar obstacles de la calçada, com ara arbres caiguts a la via pública i en carreteres i també per retirar mobiliari urbà com ara fanals, tanques, finestres, teules o cartells publicitaris, a més d'incidents amb tendals, uralites i bastides. Cal destacar un servei a Vic, on al passeig de la Generalitat ha caigut aquesta matinada una paret sobre el sostre d'un altre immoble i l'ha foradat. Les dues inquilines d'aquest habitatge han sigut desallotjades preventivament. Els Bombers de Barcelona han atès, entre la matinada i el migdia d'aquest divendres, 54 avisos per caiguda d'arbres, tendals i estructures en façanes. Segons el Servei Català de Trànsit, a causa del temporal de vent l'N-141 a Anglès ha sigut tallada per la caiguda d'arbres i cablejat elèctric, i la C-63 també s'ha tallat per arbrat a la via. Totes dues vies ja estan reobertes.

stats