El temporal de vent obliga a tancar estacions d’esquí a mig pont

Boí Taüll i Vallter no poden obrir i d’altres només algunes pistes

ARA
3 min
Alguns esquiadors a Port Ainé que han desafiat el vent i no han volgut desaprofitar l’oportunitat de continuar utilitzant les pistes.

BarcelonaLa temporada de neu acaba d’arrencar però el temporal de vent dels últims dies ha alterat la previsió d’algunes estacions d’esquí pel pont de la Puríssima. El fort vent que ha afectat el Pirineu aquest dilluns, unit al temporal, ha complicat la jornada a les pistes d’esquí lleidatanes i gironines. De fet, ni Boí Taüll ni Vallter 2000 han pogut obrir les instal·lacions. D'altres només ho han fet amb algunes pistes obertes: en la majoria dels casos han operat amb menys de la meitat. Per exemple, a Port Ainé només han funcionat sis de les 25 pistes i a Espot només nou de les 22 pistes. A la Molina-Masella la situació també s’ha repetit perquè només han pogut obrir 24 de les 68 pistes. Pel que fa a Baqueira Beret, a la Vall d'Aran, tampoc han pogut posar en funcionament totes les pistes.

Malgrat que aquest tercer dia del pont ha quedat torçat per la meteorologia, molts esquiadors han desafiat el vent i no han volgut desaprofitar l’oportunitat de continuar utilitzant les pistes que s’han mantingut obertes. Però aquest entrebanc del temporal ja no hauria d’afectar més les estacions de Catalunya perquè des de Protecció Civil s’ha donat per acabada l’alerta per vent. En canvi, s’ha activat la prealerta pel risc d’allaus –per un perill fort de 4 en una escala sobre 5– a l’Aran i al nord del Pallars. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, es poden produir nombroses allaus per la neu recent.

L’alerta del temporal de vent s’ha desactivat després que, durant l'episodi, el telèfon d’emergències 112 hagi rebut 330 trucades per 2.630 incidències, però cap de greu. El Servei Meteorològic de Catalunya ha registrat ratxes de vent de més de 100 km/h a Tossa d’Alp, Ulldeter, Portbou i el Perelló. Pel que fa a la neu que ha caigut aquest cap de setmana al Pirineu, ha fet que s'hagin acumulat més de 30 centímetres en diverses valls de les comarques del Pallars Sobirà, l’Aran i la Cerdanya. Això ha provocat una afectació a les carreteres, sobretot al Berguedà, amb vies tallades per la neu i el vent, així com la necessitat de fer servir cadenes en una desena de carreteres locals del Pirineu de Lleida. També els Bombers de la Generalitat han hagut de fer rescats a tot el Pirineu tant diumenge com aquest dilluns, la majoria dels quals condicionats per la presència de neu.

El Pic de l'Orri, el punt més elevat de Port Ainé, tancat als esquiadors pel vent.

Alerta per l’operació tornada

Però, tot i que a Catalunya sembla que la meteorologia hauria de millorar, la direcció general de Trànsit (DGT) estatal ha fet una crida a les persones que estiguin de vacances a la meitat nord d'Espanya a avançar l’operació tornada del pont de la Puríssima per ser abans a casa per la previsió de nevades a partir d’aquest dimecres. El motiu és que l'entrada d'un nou front d'aire fred i la descàrrega posterior de precipitacions en forma de neu podrien dificultar la circulació per carretera en aquesta zona entre dimecres i dijous. Una situació que podria afectar no només vies secundàries sinó també vies d'alta capacitat, segons ha advertit la DGT. Es calcula que dimecres a primera hora hi podria haver els primers avisos per nevades que podrien allargar-se tot el dia i que coincideixen amb l’operació tornada.

El pronòstic meteorològic ja ha posat en alerta els responsables de la DGT, que volen que la gent avanci el viatge de l’operació tornada per evitar un possible col·lapse si es compleix la previsió de neu. També s’ha assegurat que "és molt important" que la població que viu a la meitat nord d’Espanya eviti els viatges que no siguin imprescindibles. De fet, la DGT ha demanat que es consultin les condicions meteorològiques abans de posar-se a les carreteres i ha avisat que es podrà restringir la circulació a determinats vehicles en funció de com evolucioni el temporal. En el mateix sentit, també es podrà exigir l'ús de neumàtics d'hivern o de cadenes per circular per carreteres afectades per la neu.

stats