Seguretat viària
Societat 26/08/2021

Un terç menys de burilles a la carretera

Una prova pilot dels Agents Rurals demostra l'efecte dissuasiu dels senyals a l'hora de tirar cigarretes mentre es condueix, un gest que ha cremat 12.000 hectàrees en una dècada

ARA
1 min
Un agent rural recollint les restes d'una burilla per iniciar la investigació d'un incendi forestal

BarcelonaEn una prova pilot en mig quilòmetre de la carretera B-431, a l'altura del municipi bagenc d'Avinyó, s'ha recollit fins a un terç menys de burilles del que era habitual. La dada pot semblar anecdòtica, però les restes de cigarretes que llancen els conductors per les finestres dels vehicles són un autèntic maldecap per als bombers, ja que només aquest any han provocat fins a 26 incendis forestals, amb un balanç de 400 hectàrees calcinades, un 15% del total. En l'última dècada, la superfície és de gairebé 12.000 hectàrees, un 30% del terreny afectat pels incendis.

Amb aquesta perspectiva, el cos dels Agents Rurals van començar l'any passat una prova pilot per fer un mapa de punts més conflictius on es llancen burilles. Entre altres conclusions, la prova ha demostrat que en aquest tram els senyals dissuasius instal·lats a les vores de la via són eficaços i molts conductors han reprimit el gest, castigat amb una multa de 200 euros i la retirada de quatre punts del carnet de conduir. En una primera batuda feta el 2020, els agents van recollir 249 burilles, mentre que aquest any se n'han trobat 161 en el mateix tram examinat, xifra que suposa una reducció del 33,2%.

Entre els punts amb especial incidència hi ha també la C-32, entre Calella i Canet; la C-37, a Sant Salvador de Guardiola; la N-260, entre Figueres i Portbou; la N-II, entre el Pertús i Figueres; l'AP7, entre la Jonquera i Figueres; la C-12, entre Flix i Maials; la N-420, entre Corbera d'Ebre i Móra d'Ebre, i la C-14, entre la Riba i Montblanc.

stats