Societat 19/10/2014

Els resultats de les anàlisis de Teresa Romero podrien estar a punt aquest diumenge a la tarda

El director del Centre Nacional de Microbiologia, Manuel Cuenca Estrella, diu que també es podria descartar que les altres tres persones en investigació tinguin Ebola

Ara / Europa Press
3 min
AÏLLATS 
 Tant el marit de l’auxiliar, Javier Limón, com 14 persones més que hi han tingut contacte continuen al Carlos III sense símptomes.

Barcelona / MadridEls resultats de les anàlisis realitzades en les últimes hores a l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero per descartar la presència del virus de l'Ebola a la seva sang estaran llestos aquest diumenge a la tarda, segons ha informat el director del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut Carlos III, Manuel Cuenca Estrella.

"Si no hi ha cap complicació, els resultats estaran a punt aquesta tarda", ha indicat a Europa Press el director del centre, que ha explicat que el resultat es comunicarà de manera oficial al Comitè Especial per a la gestió de la malaltia pel virus Ebola, el Ministeri de Sanitat, la Comunitat de Madrid i l'Hospital Carlos III, i "ells serien els que comunicarien oficialment als mitjans quin és el resultat".

En relació als tres casos en estudi , ha indicat que si les proves PCR que se'ls realitzaran aquesta tarda donessin negatives, aquests casos "es descartarien definitivament", mentre que en el cas de Romero ha de "tenir dues PCR consecutivament negatius en 48 o 72 hores" per poder afirmar que ha superat l'Ebola.

Cuenca ha assenyalat que les 15 persones que romanen a l'hospital per haver mantingut contacte amb l'auxiliar d'infermeria, i que continuen asimptomàtiques, estaran fora de perill el 27 d'octubre. "Encara que un nou cas pot ocórrer en qualsevol moment, el nivell d'alerta i de resposta és molt alt", ha afegit.

El doctor ha matisat que si bé el centre "ha augmentat la seva activitat" des que es va produir el brot a Madrid, treballa en casos sospitosos d'Ebola "des de finals de juny" període en què, "afortunadament", s'ha descartat la infecció "en prop de 40 casos sospitosos".

Segons la seva opinió, la raó per la qual no existeix una vacuna per al virus està en que "fins fa sis mesos només hi havia hagut 2.000 casos i més en zones africanes de les quals es tenia poca informació". "S'han dedicat pocs recursos però ara es dedicaran molts més", ha expressat. "Hi ha moltes companyies i organismes que es dediquen professionalment a la recerca de vacunes, i més aviat que tard, trobaran una vacuna especial per a aquesta malaltia", ha assenyalat marcant com a possible data 2015.

Romero segueix evolucionant "favorablement"

els dos comunicats emesos aquest dissabte i amb les declaracions que va fer la portaveu de la família de la malalta, afirmant que aquesta està "bastant millor" i "amb ganes de sortir"

Errors al protocol?

Manuel Cuenca ha volgut aclarir la "certa confusió" sobre la dependència del centre que dirigeix recordant que l'Institut Nacional de Salut Carlos III pertany al Govern Central i l'Hospital Carlos III a la comunitat autònoma. "Nosaltres som els centres i laboratoris de referència que actuem d'ofici quan es produeix una alarma en salut pública, en el nostre cas quan estan relacionades amb malalties infeccioses".

En relació a possibles fallades en el compliment dels protocols que poguessin donar-se en el seu centre, Conca Estrella ha reconegut que "mai hi ha res impossible", si bé en el seu centre porten "anys treballant amb microorganismes d'aquesta perillositat" i tenen "uns procediments molt estrictes i un control dels professionals absolutament rígid ".

El director de l'Institut de Salut ha afirmat que "cal entendre" que l'"accident" s'ha produït a l'Hospital Carlos III, i que això no vol dir que no s'hagin seguit els procediments adequats. "Incidents, descuits o errors humans sempre poden existir". "Tots els anys en el Sistema Nacional de Salut tenim algun sanitari que s'encomana de tuberculosi o hepatitis per molt bé que se segueixin els procediments", ha confessat.

stats