Societat 18/05/2022

La méteo: el termòmetre fregarà els 40 graus diumenge

A Lleida avui s'han superat els 35 ºC. En 82 anys de dades no s'hi havia arribat mai tan aviat.

4 min

BarcelonaLa calor no té aturador. El d'avui ha sigut el tercer migdia més calorós per un mes de maig a Catalunya amb dades des del 2009. La mitjana de les màximes s'ha situat 8 graus per sobre de la referència dels últims 13 anys. Només durant l'episodi de calor del 13 i 14 de maig del 2015 la temperatura va ser més alta en el conjunt de Catalunya. L'Observatori Fabra del Tibidabo ha superat per primer cop aquest any els 30 graus. En els més de 100 anys de vida de l'observatori només el 2015 els primers 30 graus van arribar abans, en aquell cas el 14 de maig. D'entre les màximes més altes fins a les 16 h destaquen els 35,3 º del Soleràs i els 35,1 de Lleida. A la capital del Segrià mai s'havia arribat tan aviat als 35 ºC. Fins ara els 35 més prematurs eren els del 25 de maig del 2017. L'entrada del garbí ha fet baixar la temperatura clarament a les Terres de l'Ebre i al Priorat, però el fet que avui no hi hagués boira ha permès que en molts punts de la costa la temperatura hagi anat clarament a més.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Demà el termòmetre baixarà una mica en moltes comarques de la meitat est, però el pic d'aquesta situació de temperatures altes arribarà durant el cap de setmana. Diumenge s'entreveu el dia de calor més forta d'aquest episodi, el dia en què és més probable que es batin rècords de temperatura del mes de maig fins i tot en sèries llargues de dades. La temperatura segurament se situarà entre 9 i 10 graus per sobre del que caldria esperar, i això tenint en compte que la referència per calcular aquestes anomalies són dades dels últims 13 anys, és a dir, un context molt recent ja de canvi climàtic. Les màximes superaran els 35 graus a Ponent, a la Catalunya Central i en punts del prelitoral, i no és descartable alguna temperatura de fins a 40. La calor prematura sempre és menys intensa a la costa, on la temperatura encara relativament baixa del mar frena la xafogor. A prop de mar és on menys es notarà l'episodi de calor forta, però tot i això el cap de setmana les nits ja començaran a ser tropicals en molts indrets.

Les temperatures d'avui són les que caldria esperar per un dia mitjans de juliol o d'agost, i no pas per a un dia de mitjans de maig, però és bastant possible que dissabte i diumenge els termòmetres arribin a superar fins i tot les temperatures habituals en els dies de més calor de l'estiu.

Segurament el precedent més clar d'una situació de calor tan forta i prematura és la de l'episodi de finals de juny del 2019, en què el termòmetre va saltar per sobre dels 40 graus en moltes comarques i es va arribar fins a 43 graus a Lleida. Aquest és l'episodi que ha provocat temperatures més exageradament altes per a l'època de l'última dècada, juntament amb una calorada insòlita a principis d'abril del 2011 i les altes temperatures que va haver-hi per la Candelera del 2020. Aquest cap de setmana no hi haurà temperatures tan altes com les de finals de juny del 2019, però el termòmetre sí que es pot arribar a allunyar tant del que caldria esperar per a l'època com llavors. En tots aquests episodis les temperatures màximes van arribar a ser entre 9 i 10 graus més altes del que caldria esperar en el conjunt de Catalunya, una dada que es podria donar perfectament diumenge.

Què hi té a veure el canvi climàtic, en tot això? Precisament just després d'aquella calorada tan forta del juny del 2019 l'Aemet va publicar un informe en què explicava que una calorada com aquella tenia un risc estimat de repetir-se un cop cada cent anys durant les últimes dècades del segle XX, però que actualment s'estima que és una situació que es pot esperar un cop cada 10 anys de mitjana. Un altre estudi fet a França arribava a una conclusió molt similar: una onada de calor d'aquell estil avui és 10 cops més probable que fa un segle. Segurament les anàlisis que es facin sobre la situació d'aquest cap de setmana amb les dades a la mà arribaran a una conclusió bastant similar.

Altres precedents d'una calor tan forta durant el mes de maig són l'episodi del 13 i 14 de maig del 2015, en què la temperatura també va arribar a ser a Catalunya més alta del que caldria per un dia de ple estiu. Tampoc és gens habitual la persistència d'aquesta calorada. Amb el dia d'avui ja són 5 els dies consecutius en què al migdia hi ha hagut com a mínim 5 graus més dels que tocaria a Catalunya. És bastant possible que aquesta dada arribi com a mínim fins a nou dies seguits de temperatures molt altes per a l'època. En els últims 13 anys l'únic precedent d'una situació de temperatures anormalment altes similar en persistència és la d'una altra calorada prematura: la que va provocar temperatures de ple estiu a mitjans del mes de juny del 2017.

Com s'acabarà aquesta calorada és realment una incògnita, però va guanyant enters un escenari en què entre dimarts i dimecres de la setmana que ve la temperatura faci una baixada forta, que torni el termòmetre a valors com a mínim normals per a l'època o potser fins i tot per sota de la mitjana. Caldrà seguir-ho.

stats