DRETS DELS ANIMALS
Societat 09/08/2019

Els toros i el ‘Cara al sol’ tornen a Palma

Els taurins celebren el retorn de les curses de braus davant d’una protesta animalista

Carles Tudurí Borràs
2 min
Manifestants animalistes protestant ahir contra el retorn de la curses de braus.

PalmaLa protesta de prop de 500 animalistes davant el Coliseu Balear va provocar divendres una explosió d’espanyolisme entre els assistents a la cursa de bous encoratjada pels altaveus de la plaça de toros, que no van tenir cap escrúpol en desplegar un repertori musical que va iniciar el Viva España de Manolo Escobar i que al cap d’una estona va derivar cap al Cara al sol i Yo soy novio de la muerte. Aida Cortecero, presidenta d’ICA Animalista, entitat que havia convocat la manifestació contrària, es va mostrar satisfeta del ressò de la protesta, però va criticar el tracte rebut per part del desplegament policial i el soroll provinent dels altaveus del recinte dirigits cap el carrer. Els crits dels manifestants no es podien sentir a pocs metres del lloc on s’havia ubicat els animalistes, bona part d’ells darrere uns contenidors de fems situats davant l’escola Pius XII.

“Mallorca antitaurina, Mallorca no assassina” o “Aquesta plaça la tancarem” van ser algunes de les consignes mes corejades pels animalistes, amb presència majoritària de dones i amb una mitjana d’edat més baixa que els de la vorera del davant.

Allà hi havia els assistents a l’espectacle que feien cua per comprar una entrada. Molts d’anys feia que el Coliseu Balear no registrava tanta afluència. Gestos d’escarni, alguna salutació feixista, banderes espanyoles, capells i altres distintius que els identificaven com a taurins. L’exdelegada del govern del PP a les Illes, Maria Salom, va ser de les poques cares conegudes que es podien veure.

L’única de l’any

Cristina Ibáñez, portaveu d’AnimaNaturalis, entitat que es va adherir a la protesta, va explicar que, “tot i l’horror de la situació d’aquesta cursa”, se n’ha de treure el més positiu, i és que de totes les places que hi ha a les Illes “només una celebrarà una única cursa de bous en tota la temporada, fet que suposa un èxit”. A més, va recordar que s’ha organitzat aquesta cursa amb molta repercussió, però que el permís no es va obtenir fins un dies abans. “Per tant, han estat venent entrades i fent publicitat sense tenir la certesa que la cursa es podria fer”. L’entitat denuncia la falta de transparència, ja que creu que s’han posat obstacles a les inspeccions. Per tots aquests motius reactivarà la campanya Mallorca Sense Sang, per seguir pressionant per demanar mesures més restrictives, evitar espectacles com el de divendres i vigilar totes les infraccions que es puguin cometre.

La sentència que anul·la la llei

Les curses de bous van quedar gairebé prohibides amb l’aprovació de la llei de toros i de protecció dels animals aprovada pel Parlament balear el 24 de juliol del 2017. La iniciativa imposava el que es va conèixer com els toros a la balear, és a dir: un espectacle sense sang que cap promotor estava dispost a organitzar. El desembre del 2018 la situació es va capgirar. El Tribunal Constitucional va acceptar part dels arguments del govern de Mariano Rajoy, que havia fet un recurs contra la llei, i va anul·lar els articles que prohibien clavar llances i altres estris o matar els toros a les curses. Deixaven, així, d’existir el toros a la balear.

stats