Societat 05/07/2015

La Torre Eiffel es fon en un París amb el mercuri disparat

Enric Revuelta
2 min
La capital francesa es manté de fa dies en temperatures inusuals, de prop de 40 graus.

ParísSón les quatre de la tarda a París, el termòmetre marca 38 graus i desenes de nens participen en unes estades esportives sota la intensa onada de calor que afecta França aquests dies. Les elevades temperatures han coincidit amb l’inici de les vacances escolars i els nens són un dels col·lectius més vulnerables. “Després de cada hora d’esport fem jocs d’aigua per refrescar els nens, i així es mantenen ben hidratats. Els insistim que beguin molta aigua”, diu el Romain, un dels monitors.

51 dels 96 departaments francesos continuen en alerta per l’onada de calor que afecta el país i que està previst que duri fins a mitjans de la setmana que ve. Dijous es van registrar a París 39,7 graus. Segons Météo France, és la temperatura més elevada registrada a la capital francesa des del 1947. El servei de meteorologia destaca que set dels deu estius més calorosos de la història de França han tingut lloc a partir del 1990. El govern francès ha activat el pla d’alerta per la calor extrema i també s’han establert protocols de prevenció porta a porta per ajudar la gent gran que viu sola. L’objectiu és evitar els efectes devastadors de l’onada de calor del 2003, en què van morir unes 15.000 persones -de manera directa o indirecta-, segons l’última estimació.

Aquests dies els parisencs i els turistes aprofiten qualsevol lloc com la font de Trocadero, al costat de la Torre Eiffel, per cabussar-se i refrescar-se. D’altres pateixen una mica més mentre fan cua per visitar el Museu del Louvre. Alguns turistes aprofiten l’oportunisme dels venedors ambulants que es concentren davant dels punts neuràlgics de la ciutat per comprar un ventall. La calor també ha beneficiat els venedors de ventiladors en un país on la presència d’aparells d’aire condicionat a les cases és poc habitual. “Hem venut més de 400 ventiladors en dues hores i tenim més de 200 persones en espera”, diu el Fréderic, venedor d’una botiga.

Avaries en diversos municipis

També s’han produït nombrosos retards als trens. Les elevades temperatures han afectat les catenàries i han dilatat les vies, cosa que ha comportat que els trens hagin hagut d’anar més lents per risc de descarrilament. El subministrament elèctric també ha patit els efectes de la calor. Prop de 150.000 habitants de Le Havre, a l’oest del país, es van quedar sense llum la nit de dimecres a dijous. Una altra avaria dimarts va deixar més de 600.000 cases sense llum a les regions de Bretanya i el País del Loira.

stats