Seguretat

Tractament preventiu contra el VIH i anàlisis urgents: el protocol per a les punxades en discoteques

El Govern actualitza el document operatiu per abordar la problemàtica i fa una crida a mantenir la calma

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'una discoteca

BarcelonaLes persones que intueixin haver patit una punxada en un local d'oci podran rebre profilaxi per exposició al VIH i se'ls practicaran anàlisis toxicològiques urgents, d'acord amb el nou protocol que ha aprovat el Govern davant d'aquest fenomen. Tot i l'augment de denúncies que han rebut els Mossos per aquest tipus d'atacs (18 fins ara), la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, fa una crida a la calma i recorda que en cap dels casos denunciats no s'ha detectat que hi hagi hagut una agressió sexual.

La consellera també ha explicat que el Govern ha aprovat avui mateix el nou protocol d'actuació en casos de punxada per atendre "adequadament" les persones afectades. I ha posat èmfasi en la necessitat que tothom exerceixi la seva responsabilitat per prevenir aquest fenomen: si s'identifica una conducta sospitosa o es veu alguna persona que no es troba bé, cal avisar els responsables del local o del punt lila i no deixar sola la persona afectada.

L'actualització del protocol l'han fet conjuntament els departaments d'Igualtat i Feminismes, Salut i Interior i vol donar una resposta "coordinada, integral i eficient" a la problemàtica. El text remarca que la responsabilitat de prevenir o acompanyar les víctimes d’aquest fenomen és col·lectiva i explica el paper que poden tenir, des del personal dels espais d'oci fins al personal del transport públic, les persones que acompanyin la víctima o qualsevol persona que pugui detectar comportaments estranys i pugui actuar per ajudar.

En el cas que algú intueixi haver rebut una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada i oferir-li suport. Recomana que la víctima no torni a casa sense passar per un centre sanitari, "com més aviat millor" i "preferiblement acompanyada". Quan arribi al centre sanitari, s'activarà el protocol de "punxada accidental" i es valorarà la necessitat d'administrar la profilaxi postexposició al VIH, que s'ha de dur a terme durant les primeres 72 hores després de l'incident.

El document també fixa que es practicaran anàlisis toxicològiques a la víctima "com més aviat millor" i, en el cas que se sospiti d'una agressió sexual, s'activarà el protocol previst per a aquests casos. Si es considera oportú, el centre proporcionarà suport psicològic a les persones afectades.

El protocol també insta els ajuntaments i ens comarcals a reforçar les estratègies de prevenció als espais d'oci i millorar la "coordinació" dels agents implicats. I demana als mitjans de comunicació que informin de la situació evitant crear alarma.

Nova denúncia a Girona

Fins divendres els Mossos d'Esquadra havien rebut 17 denúncies per casos de punxades en locals d'oci: 12 a Lloret de Mar i 5 a Barcelona. I aquest dissabte ha transcendit que estan investigant un altre cas. Es tracta d'una noia que ahir a la nit va acudir al servei d'urgències de l'Hospital Josep Trueta explicant que estava atordida des de la nit anterior i que podria haver estat punxada amb algun tipus de substància.

stats