Pagesia
Societat 19/08/2021

Tractorada a Ripoll contra una multa de 5.500 euros a un ramader per la mort de 25 gripaus

Unió de Pagesos denuncia la desproporció de la multa i el menyspreu cap al sector primari

ARA
2 min
La marxa lenta de tractors entrant a la ciutat de Ripoll, en l'acció de protesta per la multa d'un company per haver ocasionat la mort de gripaus

BarcelonaUna vintena de tractors i un centenar de pagesos han protestat aquest dijous amb una marxa lenta pels carrers de Ripoll en protesta per la multa imposada de més de 5.000 euros a un ramader de la comarca per haver causat la mort accidental de 25 gripaus. Convocats pel sindicat Unió de Pagesos, l'acte ha servit també per denunciar el "menysteniment" del sector, que se sent "menyspreat" i "insultat" per les "accions que es prenen als despatxos" sense tenir en compte els seus interessos i necessitats.

Els Agents Rurals van denunciar Albert Vilalta, un ramader de Sant Joan de les Abadesses, per dues faltes: una contra la llei de protecció al medi natural, per la qual va ser sancionat amb 3.000 euros, i una altra per haver matat una espècie de gripaus protegida, amb 2.500 euros més, és a dir, 100 per exemplar mort. En total, 5.500 euros que Vilalta ja ha anunciat que pensa recórrer i que, per al sindicat, evidencia un cop més les dificultats i la incomprensió amb què es topa el sector primari per desenvolupar la seva activitat. L'afectat considera que la multa és del tot desproporcionada i assegura que "mai" hauria imaginat que un galàpet –l'espècie de gripaus– fos molt més important que un pagès", informa l'agència ACN.

Vilalta va instal·lar en els seus terrenys un tancat elèctric a nivell de terra per evitar que les vaques de la seva propietat s'escapessin i arribessin a la concorreguda N-260, amb el perill que això suposaria, es justifica, i admet que una nit es va oblidar de desconnectar el corrent elèctric i va ser llavors que els 25 gripaus van quedar enrampats.

La marxa ha avançat pels carrers i ha acabat a la seu dels Agents Rurals, on la responsable de Medi Rural de la Unió de Pagesos, Raquel Serrat, ha llegit un manifest en què el sector mostra l'afartament que, diuen, des d'oficines polítiques es decideixi "com i quan" han de treballar els pagesos, sense que es tingui en compte la feina que fan per a l'equilibri territorial, tot i que des del sindicat es qüestiona com s'encaixa la defensa de l'agricultura i el medi ambient ara que amb el nou Govern estan sota una mateixa conselleria.

stats