Societat 18/10/2016

Els treballadors del metro decideixen aquest dimarts si convoquen més mobilitzacions

TMB prova de tancar el conflicte oferint-los una millora salarial i el compromís d'internalitzar totes les tasques possibles. Per als sindicats l'oferta és "insuficient" i veuen "probables" més convocatòries de vaga

Selena Soro
3 min
Les aglomeracions van ser ahir la nota predominant al suburbà, especialment a la línia 1, i sobretot a l’estació de Plaça Espanya, com es pot veure en la imatge.

BarcelonaEls treballadors del metro de Barcelona decidiran aquest dimarts si convoquen més mobilitzacions per millorar les condicions laborals. La plantilla està cridada a tres assemblees –al matí i a la tarda– per votar la nova proposta de conveni de metro 2016-2019, que l'empresa va enviar fa uns dies als treballadors.

Aquesta nova proposta, a la qual l'ARA ha tingut accés, afegeix algunes millores que no estaven incloses en l'anterior document i que formen part d'algunes de les reivindicacions dels treballadors. Així, l'empresa es compromet a internalitzar totes les tasques possibles o a compensar els empleats per les prolongacions de servei, com ara les dels dissabtes o les dels partits del Barça. També inclou millores salarials per al 2017, 2018 i 2019, i no només per al 2016. L'increment total és del 7,2% en 4 anys, equivalent a l'1,8% anual. L'empresa també proposa una sèrie de complements lligats al desenvolupament dels treballadors, inclosos dins l'increment de l'1,8%.

Es mantenen propostes que ja estaven pactades amb els sindicats, com ara la recuperació de la plantilla de metro de l'any 2013, l'ampliació de contractes al 100% dels 271 treballadors que tenen contractes a temps parcial –els del torn nocturn, bàsicament– i la conversió a contracte indefinit de tots els rellevistes.

Els sindicats no descarten més convocatòries de vaga

Des del sindicat majoritari al metro, CGT, no descarten que de l'assemblea de demà en puguin sortir altres convocatòries de vaga. "Hi ha possibilitats que es convoquin noves aturades. La gent està molt indignada, hi ha emprenyament", afirma el portaveu de CGT de metro, José Ángel Ciércoles. De fet, des del sindicat es neguen a valorar la nova proposta de TMB, al·legant que l'han enviat als treballadors a través d'internet sense reunir-se amb el comitè d'empresa per debatre'n el contingut. "No valorarem un document que donem per no rebut", assenyala Ciércoles. Aquest dimarts, diu, durant l'assemblea, debatran quina ha de ser la postura dels treballadors "respecte de tots els greuges de TMB", en especial alguns dels darrers mesos, com ara l'acord amb el Barça de perllongar el servei o l'externalització de diverses tasques. "Tallar totalment amb l'externalització segueix sent la nostra principal reivindicació", conclou Ciércoles.

El secretari general de CCOO de metro, Ignacio Pérez Freire, per la seva banda, assenyala en declaracions a aquest diari que per al seu sindicat la proposta de TMB "és insuficient". "L'acceptaríem només com un punt de partida a partir del qual podríem continuar treballant", diu Pérez. Per a CCOO, hi ha dues condicions per poder signar l'acord amb l'empresa. Primer, que concretin i desenvolupin més les condicions econòmiques i que millorin també la pretensió social, amb l'ampliació de contractes al 100% a tots els empleats a temps parcial, i no només als 271 fixats per TMB. I segon, que retirin el recurs contenciós als serveis mínims fixats per la Generalitat per a la vaga de juliol.

"Aquestes són les nostres condicions. Tal com està la proposta en l'actualitat, no la podem acceptar", reitera el secretari general de CCOO. Pérez afegeix que "donarà suport" al que digui l'assemblea. "Si de l'assemblea surt la proposta de convocar més vagues per protestar contra tots els bastons a les rodes que TMB ha posat en la negociació del conveni, donarem suport a la decisió". "No ens fan por les mobilitzacions", conclou.

Des de TMB, finalment, esperaran al resultat de l'assemblea per pronunciar-se sobre aquesta qüestió. El juliol passat, la direcció de TMB i el comitè d'empresa van arribar a un acord de mínims, ratificat per les assemblees, després de set mesos amb 13 vagues parcials i dues totals. El Metro de Barcelona té prorrogat el seu conveni col·lectiu des de l'any 2008, i encara que fins ara les parts han celebrat 41 reunions per negociar un nou document per al període 2016-2019, ha estat impossible arribar a un acord definitiu.

stats