Habitatge
Societat 21/06/2021

Tres activistes del Sindicat de Llogaters s'enfronten a tres anys de presó per una protesta

La Fiscalia els acusa d'un delicte de coaccions i de violació de la propietat durant la concentració a l'Instituto de Belleza Francis l'octubre del 2018

Clara López Alcaide
3 min
L'Alpha i el Fran acompanyats del portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, i l'advocada Anaïs Franquesa, durant la roda de premsa.

BarcelonaActivistes en defensa del dret a l'habitatge van ocupar simbòlicament l'edifici de l'Instituto de Belleza Francis, a tocar de la plaça Urquinaona, el 17 d'octubre del 2018. Protestaven pel cas de l'Alpha i el Fran, dos llogaters del número 29 del carrer Floridablanca a qui els propietaris del centre d'estètica i del bloc no havien renovat el contracte de lloguer i els "amenaçaven" amb fer fora. Tres activistes del Sindicat de Llogaters –els afectats i el portaveu del Sindicat, Jaime Palomera– s'asseuran dilluns que ve al banc dels acusats perquè la Fiscalia els demana nou anys de presó –tres per a cadascú– per un delicte de coaccions i de violació del domicili durant aquella concentració. L'acusació popular els demana 21 mesos de condemna.

"Intenten criminalitzar la nostra manera pacífica de protesta, que és la que ha canviat la regulació dels lloguers a Catalunya", ha denunciat Palomera aquest dilluns en roda de premsa, i ha assegurat que la querella es fonamenta en un "muntatge sense cap mena de prova que pretén fer passar la protesta pacífica del moviment de l'habitatge per un acte violent". L'advocada Anaïs Franquesa ha subratllat que els activistes van ocupar el centre d'estètica de manera "festiva" per denunciar "la situació d'assetjament immobiliari" que vivien l'Alpha i el Fran al bloc del carrer Floridablanca i ha assegurat que manifestar-se en un establiment no és cap delicte. Franquesa ha afegit que en cap moment els treballadors van veure interrompuda la feina per la manifestació.

Un cas d'assetjament immobiliari

L'Alpha i el Fran van signar el contracte de lloguer amb la família Mas-Beya Fradera –que té un centenar de propietats a la ciutat– l'any 2010 i asseguren que van viure al bloc durant anys en "unes condicions indignes". "Vam viure amb aigua amb plom durant sis anys, amb les canonades rebentades i una plaga de tèrmits", ha explicat l'Alpha. Després de demanar una millora de les condicions de l'habitatge, els propietaris es van negar a renovar-los el contracte de lloguer, que havien pagat tots els mesos. Arran d'això, es van afiliar al Sindicat de Llogateres i van demanar interlocució amb la propietat. Com que no en van rebre resposta, el Sindicat va convocar tres protestes a l'Instituto de Belleza Francis que, segons expliquen, "van ser absolutament pacífiques i sorolloses" per demanar als propietaris "que s'asseguessin a parlar".

Després d'unes quantes reunions sense èxit, els llogaters van aconseguir quedar-se al pis un cop finalitzés el contracte de lloguer. "Es va certificar que la propietat havia vulnerat la llei 17/2019 que obligava a oferir un lloguer social per situació de vulnerabilitat", ha explicat Palomera. La propietat es va veure obligada a oferir a l'Alpha i el Fran un lloguer social i l'Ajuntament de Barcelona els va obrir dos expedients per assetjament immobiliari, associats a dues multes de 90.000 euros: un per la denúncia de l'Alpha i el Fran i una altra per la de sis famílies del mateix edifici que estaven en una situació similar. En aquest sentit la defensa remarca que "no es pot deslligar" la querella presentada pels propietaris "de la situació indigna" en què vivien les famílies del bloc.

La "coincidència" amb la llei de lloguers

El Sindicat insisteix que no hi ha cap prova que certifiqui que la mobilització anés més enllà d'una "protesta civil no violenta" i denuncia que el jutge hagi inadmès un conjunt de proves "contundents" i que inclouen, entre altres, un vídeo, l'expedient d'assetjament immobiliari o la possibilitat que periodistes i polítics presents a la protesta testifiquessin al judici. Palomera ha admès que el que més els ha sorprès és l'actitud "bel·ligerant" de la Fiscalia i ha assegurat que el judici respon a "l'interès d'aturar" la lluita pel dret a l'habitatge. "No deixarem de fer el que fem, que és la desobediència civil no violenta, perquè és amb aquesta forma de lluita amb què hem aconseguit canviar coses", ha afegit.

El portaveu del Sindicat ha exigit a les administracions una llei de regulació dels lloguers "que eviti aquestes expulsions injustes" i ha posat damunt la taula "la curiosa coincidència" que el judici per la protesta a l'Instituto de Belleza Francis coincideixi amb el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol a la llei de lloguers aprovada al Parlament. "El govern no hi ha de posar bastons a les rodes, ha de permetre que milions de famílies se'n puguin beneficiar estenent-la a la resta de l'Estat i blindant la llei catalana", ha dit el portaveu: "Si una llei funciona, per què la tombes?".

stats