SUCCESSOS
Societat 04/07/2012

Mort als 17 anys per la pallissa dels companys de banda: un cas de Latin Kings a Sant Gervasi

Els Mossos d'Esquadra detenen dos menors i una no¡a de 18 anys pel crim del parc de Monterols. Sospiten que van matar un company que no havia complert amb un encàrrec

Acn
2 min
El parc del Turó de Monterols, al districte de Sarrià-Sant Gervasi / ACN

BarcelonaTenia 17 anys i va morir dilluns després de la pallissa que va rebre al parc de Monterols, en ple barri de Sant Gervasi, una zona tranquil·la de Barcelona on no s'esperen baralles de bandes. Tot i la raresa teòrica de l'escenari, les investigacions dels Mossos d'Esquadra porten cap a una conclusió clara: tot fa pensar que tant la víctima com els agressors eren de la banda dels Latin Kings i que el noi no havia complert amb un encàrrec que li havien fet. Inicialment es va investigar si es tractava d'una revenja per algun afer sentimental, però aquesta hipòtesi es va descartar.

Els detinguts són dos nois menors d'edat, de 15 i 16 anys, que serien els autors materials de la pallissa, i una noia de 18 anys, Tatiana T. M., de nacionalitat colombiana, que hi hauria col·laborat, segons els Mossos.

Els càstigs per 'incompliments' d'encàrrecs, instruccions o desafiaments de la banda a algun dels seus membres són un dels patrons del comportament d'aquestes organitzacions juvenils, que malgrat que a Barcelona no actuen amb freqüència de manera violenta sí que tenen presents les 'normes' o costums de la 'nació' a nivell mundial, dictades des dels Estats Units o des de l'Amèrica Llatina.

El primer cas: mort de Ronny Tapias

El primer cas de violència mortal relacionat amb les bandes llatines que es va registrar a Barcelona va ser la mort de Ronny Tapias, l'any 2003, assassinat d'una ganivetada al cor per un grup d'una banda que el consideraven d'una banda rival.

El cas va provocar una reacció a les institucions, que treballaven per controlar les bandes a Barcelona. Un equip multidisciplinari impulsat per l'Ajuntament, en què antropòlegs i tècnics municipals van treballar en coordinació amb Mossos i Guàrdia Urbana, va aconseguir que una bona part dels membres dels Latin Kings s'apartessin de la violència i creessin una entitat social i cultural. Tanmateix, altres branques de la banda i d'altres bandes van continuar amb la dinàmica inicial, i de tant en tant la violència rebrota.

stats