Societat 27/07/2012

Tres idees alternatives a Eurovegas

El degà del Col·legi d'Arquitectes torna a criticar la manca de transparència del procés

Auri Garcia Morera
2 min
El delta del Llobregat es reivindica

BarcelonaArquitectes i enginyers agrònoms han presentat aquest divendres tres projectes alternatius a Eurovegas en el marc d'un debat organitzat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. El degà del Col·legi, Lluís Comerón, ha tornat a criticar la manca de transparència del procés, com ja va fer a finals de juny en una altra taula rodona en què la majoria de participants es van posicionar en contra del macrocomplex.

Rehabilitació d'habitatges

La primera idea l'ha exposat l'arquitecte Toni Solanas, que ha defensat la rehabilitació d'habitatges amb criteris d'eficiència energètica com una activitat que aportaria més beneficis que la construcció del macrocomplex. Solanas ha argumentat que, amb una inversió pública com la d'Eurovegas, aquest sector també en podria aconseguir una de privada similar, i generar una quantitat de llocs de treball similars. Segons l'arquitecte, aquest projecte milloraria el d'Eurovegas "econòmicament, ecològicament i socialment". Per exemple, amb una reducció de la pobresa energètica.

Reconversió del turisme

L'arquitecte Gerardo Wadel ha proposat una reconversió del turisme del litoral, que considera que amb el temps va perdent competitivitat i necessita reinventar-se. Basant-se en un projecte ja desenvolupat per a la platja de Palma, ha defensat oferir alguna cosa més que sol i platja, posant en valor el patrimoni cultural i natural i apostant per la sostenibilitat, amb mesures com la rehabilitació d'hotels. "Al projecte per a la platja de Palma, proposavem reduir places i augmentar la qualitat", ha detallat Wadel, afegint que això es podria traslladar a Catalunya. Amb una inversió equiparable a la d'Eurovegas, assegura que generaria més llocs de treball i que serien més qualificats.

Innovació al sector agrari

Per últim, l'arquitecte Lluís Maldonado i l'enginyer agrònom Ignasi Grau han defensat la necessitat de mantenir l'activitat agrària i d'innovar en aquest sector. "El parc agrari és un exemple d'integració urbana, en tots els aspectes, no és una relíquia improductiva del passat", ha explicat Maldonado. Tot i concedir que el benefici econòmic immediat podria ser més gran amb Eurovegas, l'arquitecte ha demanat tenir en compte el cost de tot allò a què s'hauria de renunciar. Per la seva banda, Ignasi Grau ha defensat l'agricultura com a activitat econòmica, i ha demanat aprofitar la seva fortalesa: "Amb la crisi, quan el suflé baixa, l'agricultura sura".

stats