Societat 18/12/2012

El preu de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona s'apujarà un 18%

La decisió s'ha aprovat amb els vots favorables de CiU i el PSC i l'oposició de PP, ERC i ICV-EUIA

Acn
2 min
El preu de l'aigua pujarà un 18% a l'àrea metropolitana de Barcelona

BarcelonaL'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts un augment del preu de l'aigua del 18% de mitjana, segons un comunicat de l'entitat supramunicipal. L'increment final que percebran els usuaris dependrà de l'estructura tarifària de cada ajuntament. La decisió s'ha aprovat amb els vots favorables de CiU i el PSC i l'oposició de PP, ERC i ICV-EUIA. Segons l'AMB, la companyia Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha aprovat un augment extraordinari del preu de venda de l'aigua del 70%, en el marc de la privatització de l'empresa pública, fins ara gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquest augment no estava recollit en les tarifes vigents actualment.

"Considerant la llei estatal de mesures fiscals, financeres i administratives, que obliga les administracions a l'equilibri pressupostari i al control del dèficit, ens trobem amb unes circumstàncies que cal considerar extraordinàries", ha informat l'AMB.

"En conseqüència, basant-se en les sol·licituds formulades per les companyies públiques i privades d'acord amb contractes i programes que tenen adjudicats per a prestar el servei d'abastament domiciliari, correspon a l'AMB aprovar la revisió de les tarifes de subministrament d'aigua potable", que registraran un augment mitjà del 18%.

En el ple del consell metropolità d'aquest dimarts s'ha aprovat definitivament el pressupost de l'AMB per al 2013, que serà de 572.986.680,60 euros. El pressupost ha crescut respecte a l'exercici 2012 a causa de nous ingressos derivats de la gestió del cicle integral de l'aigua.

Pel que fa a despeses, també han augmentat, per l'amortització del crèdit subscrit en el marc del Contracte Programa del Transport 2009-2010. El pressupost absorbeix tant la pujada de l'IVA del passat mes de setembre com l'increment previst de l'IPC del 3,5%. "Es pot concloure, doncs, que es tracta d'un pressupost de contenció i equilibrat, que garanteix el manteniment íntegre dels serveis que l'AMB presta als ciutadans", ha comunicat l'organisme.

En l'exercici del 2013, se seguirà executant el Pla d'inversions metropolità i el Pla de suport a les polítiques socials municipals, aprovat per al període 2012-2015. En la sessió d'aquest dijous també s'ha aprovat l'estat de previsions, ingressos i despeses i el Programa d'actuació, inversions i finançament de les empreses dependents de l'AMB: TMB, IMPSOL, EMSSA i CETRAMSA, i el pressupost de l'Institut Metropolità del Taxi (IMET).

stats