Societat 18/01/2016

Trias escull Joaquim Forn com el seu successor al partit

L'exalcalde anuncia la renovació de la formació a la capital catalana, que portarà el nom de Convergència per Barcelona

Núria Martinez
3 min
Trias acusa Colau de prioritzar la política espanyola a la de ciutat Ciutadans també planta la taula de ciutat sobre el ‘top manta’

BarcelonaL’exalcalde i actual líder del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias, ja ha posat nom al seu successor. Joaquim Forn, el primer tinent d’alcalde de l’anterior govern i l’home fort de la federació a la ciutat, és la persona escollida per engegar la refundació del partit a la capital catalana. Així ho va anunciar ahir Trias durant la conferència L’Alternativa proposa al Col·legi de Periodistes, en la què va matisar que aquesta no és la decisió del partit, sinó que és la seva aposta personal. “Els partits a vegades fan primàries i pot ser que finalment sigui un candidat o un altre”, va insistir.

Davant els altres nou regidors del seu grup, i de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, Trias va admetre que la formació “no viu la seva millor situació” perquè els “han passat coses que han creat problemes i dificultats que ara han superar”. Per intentar revertir-ho, l’exalcalde va anunciar la refundació del partit a la capital catalana, que portarà per nom Convergència per Barcelona i que serà “una confluència de forces sobiranistes de centre i de centre-esquerra”.

Trias no plegarà

L’exalcalde, però, no va voler donar més detalls de com seria la confluència i no va aclarir si es pretenia repetir una fórmula semblant a la de Junts Pel Sí per a Barcelona. Així, es va limitar a dir que buscaven ocupar l’espai que sempre ha tingut CDC, en el què, segons ell, “la majoria de gent se sent còmode”. “Necessitem una bona eina que torni a generar confiança i connexió amb els ciutadans”, va apuntar. Davant dels rumors que apuntaven que plegaria abans que acabés la legislatura, Trias va voler deixar clar que seguirà ocupant el seu lloc com a regidor fins al final. “Tothom em vol treure, però jo penso quedar-me tot el mandat”, va apuntar.

Després que CiU perdés l’alcaldia, era un secret a veus que Trias acabaria fent un pas al costat. El que no se sabia, però, era qui era el candidat a ocupar el seu lloc. Si bé Forn era un dels perfils amb més força, anteriorment també havien sonat altres candidats com el tinent d’alcalde d’Habitat Urbà de l’anterior govern, Antoni Vives, – que a l’octubre va renunciar a l’acta de regidor–, o l’antiga regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs. A tres anys i mig de les eleccions municipals, i enmig d’un procés de refundació a nivell nacional, caldrà saber ara si des del partit es dóna suport a l’aposta de Trias. De marcat perfil sobiranista, Forn formava part del pinyol de l’expresident Artur Mas quan CiU estava a l’oposició. De fet, quan Mas començava a fer carrera al partit, a mitjans del noranta, Forn va ser un dels seus principals suports a Barcelona. A l’Ajuntament, Forn va exercir de primer tinent d’alcalde i responsable de Seguretat durant el govern de CiU, sent de facto la mà dreta de Trias. Tant és així, que, ahir l’exalcalde va definir-lo com “una persona extraordinària” a la qual s’aprecia molt.

Contràriament al que passa a nivell català, a Barcelona, la federació de CiU encara segueix unida. Actualment, però, l’única regidora d’Unió que segueix al grup municipal és la que va ser tinent d’alcalde de l’anterior govern, Sònia Recasens. Els regidors Gerard Ardanuy i Raimond Blasi –que abans formaven part del partit democristià– han acabat estripant el carnet d’Unió. Aquesta situació els ha comportat crítiques de les altres formacions, que els acusen “d’estar més pendents de la seva refundació que de la ciutat”.

Crítiques a la gestió de Colau

L’exalcalde va fer l’esperat anunci en una conferència que volia replicar la que va pronunciar la setmana passada Colau, sota el títol de l’Alcaldessa respon. Trias va considerar que allà es va visualitzar que BComú “no té model de ciutat”. En aquest sentit, va llençar un dard a Colau, assegurant que CiU aposta per una ciutat “radicalment catalana i extremadament universal”. No obstant això, va defensar que farà “el màxim esforç per col·laborar amb el govern d’Ada Colau encara que sigui des de la discrepància”. Com a proposta, Xavier Trias va demanar un pacte de totes les forces per aconseguir un salari mínim de ciutat.

stats