Societat 20/09/2019

El TSJC redueix la vigilància dels Mossos als jutjats però el dispositiu encara hipoteca uns 300 agents

Continuarà havent-hi presència policial fora dels horaris d'atenció al públic arreu de Catalunya, i de forma permanent a la Ciutat de la Justícia i l'Audiència de Barcelona

Ara
2 min
Els jutjats de Figueres dilluns amb fems a les portes

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, ha ordenat aquest divendres reduir la vigilància dels Mossos d'Esquadra als jutjats, l'anomenat 'dispositiu Toga', en horari d'atenció al públic. De 8 h a 15 h dels dies laborables, els agents només hauran de ser a la Ciutat de la Justícia i l'Audiència de Barcelona. Però, com que el dispositiu es manté la resta del dia a tots els equipaments judicials de Catalunya, això fa que encara hipotequi més de 300 mossos d'esquadra, segons fonts policials. Els caps de setmana i els festius, com que no hi ha atenció al públic, són uns 460 els agents els que han de formar part del dispositiu al llarg del dia –l'afectació que tenia el desplegament inicial.

Barrientos ha demanat que disminueixi la vigilància permanent que fins ara continuava a sis jutjats catalans (el Vendrell, Gandesa, Balaguer, Cervera, Solsona i Berga), on hi haurà presència dels Mossos fora de l'horari d'atenció al públic. D'aquesta manera, la vigilància policial de 24 hores a les seus judicials es manté a la Ciutat de la Justícia i l'Audiència de Barcelona. En l'escrit enviat al comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, Barrientos ha dit que la presència permanent dels agents en els sis equipaments judicials no es considera necessària perquè, segons el criteri policial, s'han "diluït" els riscos.

Tot el desplegament forma part del dispositiu Toga que el TSJC va ordenar als Mossos el 6 de febrer, quan els va obligar a garantir una vigilància de 24 hores a totes les seus judicials després que dos dies abans s'haguessin produït abocaments de fems i de brossa en 26 equipaments de Catalunya. El 13 de maig el TSJC ja va rebaixar el dispositiu de la majoria dels jutjats en horari d'atenció al públic, excepte en el cas de les sis últimes seus judicials –on ara també es reduirà– i de la Ciutat de la Justícia i l'Audiència de Barcelona –on es mantindrà.

El dispositiu Toga ha forçat els recursos de la policia catalana fins al punt de fer minvar els efectius dels Mossos en alguns territoris. En moltes comissaries s'han arribat a quedar únicament amb una patrulla disponible durant el dia i la nit.

stats