Societat 23/06/2017

El turisme supera l'atur com a principal preocupació a Barcelona

Es duplica també la preocupació per l'accés a l'habitatge, segons el baròmetre semestral de l'Ajuntament

Selena Soro
4 min
La Barceloneta (foto) i Ciutat Vella són dels barris més castigats per la densitat de pisos turístics.

BarcelonaEl turisme ha desbancat l’atur com a principal problema que pateix la ciutat de Barcelona, i ho ha fet per primer cop des del 2009, segons la percepció que en tenen els barcelonins que mostren les dades del segon baròmetre semestral d'aquest any, presentat per l'Ajuntament aquest divendres. La problemàtica amb la massificació turística creix 8 punts fins a situar-se en un 19% del total de conflictes percebuts a la ciutat.

Els següents llocs del rànquing els ocupen, amb pesos molt similars, la circulació i el trànsit (7%), la gestió política (6,6%) i l’accés a l’habitatge (6,1%). Les dificultats per accedir a l’habitatge són el que més creix respecte l’anterior baròmetre, ja que les seves mencions gairebé es dupliquen. Quan les persones enquestades són preguntades no per la ciutat de Barcelona, sinó pel problema que els afecta més “personalment”, l’atur torna a ser l’aspecte més mencionat, i es manté en primer lloc amb un 20% del total de conflictes citats.

Turistes creuant el carrer al passeig Colom

L’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assenyalat avui que les dades del baròmetre mostren que la ciutadania “demana posar límits al turisme”. “Això no vol dir que els barcelonins siguin turismofòbics, que és un concepte poc afortunat, ja que als que vivim a Barcelona també ens agrada viatjar i que ens visitin”, ha opinat Pisarello, que ha defensat que la gestió turística del govern “és bona”, tot i haver rebut fa un mes la desaprovació unànime de l’oposició al consistori, a excepció de la CUP. “Hem innovat amb el pla d’hotels, estem sent ferms amb els pisos il·legals i amb les plataformes digitals que no s’ajusten a la legalitat”, ha al·legat l’alcalde accidental, que ha conclòs:“Perquè Barcelona pugui ser un destí orgullós ha de ser sostenible”.

Fer-se passar per turista per recuperar el pis

La percepció que el turisme ha esdevingut un problema a la capital catalana va sumar ahir un nou episodi, quan una veïna de la Barceloneta es va veure obligada a fer-se passar per turista per recuperar el seu pis, que l’inquilí tenia llogat a turistes a través de la plataforma Airbnb. La veïna, Montse Pérez, percebia una renda de 950 euros per un quart de pis (30 metres quadrats), i l’inquilí cobrava 200 euros per nit als turistes, amb uns rendiments de fins a 6.000 euros al mes.

Aquest divendres, la plataforma Airbnb ha emès un comunicat en què s'ha compromès a “eliminar els mals actors” de la pàgina. “Som conscients que la mida de la plataforma genera molts processos i en ocasions pot haver-hi errors als quals intentem donar solució com més aviat millor”, ha dit el director general d’Airbnb Espanya, Arnaldo Muñoz. Ahir, la plataforma va dir que “investigava” el cas però va traslladar la responsabilitat als amfitrions “d’assegurar-se que tenen permís per llogar l’habitatge”.

Un grup de turistes, alguns d'ells amb 'segway', al port de Barcelona

Segons ha afirmat Pisarello en roda de premsa, l’Ajuntament no tolerarà a Airbnb “actuacions al marge de la legalitat”. El tinent d’alcalde ha animat els perjudicats pel relloguer de pisos a denunciar el cas a l’Ajuntament i poder rescindir així el contracte i multar el llogater. Arran del cas de Montse Pérez, almenys 3 propietaris més han denunciat haver estat víctimes del relloguer turístic per part del mateix individu, Timur Alarcon, de 26 anys i nacionalitat russoxilena. Pissarello ha afirmat avui desconèixer si hi ha un entramat organitzat a Barcelona que operi d’aquesta manera. “Volem ser prudents”, ha dit.

Obrir una via civil, la solució

Mentrestant, què poden fer els possibles afectats? Segons el coordinador de la comissió de normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Isidor Garcia, llogar el seu propi pis per poder recuperar-lo no és la solució. Garcia diu que per evitar aquest tipus de problemes, caldria obligar les plataformes com Airbnb a garantir que ets el propietari del pis o almenys tens l’autorització per rellogar el pis. “Els propietaris s’estalviarien problemes, l’administració controlaria la situació i el turista tindria la certesa que no hi anirà ningú més que ells”, apunta. Així i tot, per tal de poder acabar amb el contracte, la solució, diu, és obrir una via civil. El contracte es podrà extingir si s’aporten proves que s’ha incomplert, tot i que no hi haurà delicte. “No ens enganyem: ara mateix no hi ha seguretat jurídica”, afirma Garcia.

Colau tornaria a guanyar les eleccions

En el terreny polític, el baròmetre de l’Ajuntament indica que BComú tornaria a guanyar les eleccions (15,7% d’intenció de vot directe), amb un increment de 6 dècimes respecte del baròmetre de desembre i de 6 dècimes més respecte de les eleccions del 2015. Segons l’enquesta, basada en 800 entrevistes telefòniques, ERC seria la segona força política, amb un 14,5% de la intenció de vot. Amb puntuacions similars seguirien Cs (5,9%), el PSC (6%, i el PDECat, que perd posicions, fins al 5,9%. La CUP obté un 2,4% i el PP un 1,2%. Per a Pisarello, els resultats són “un aval”a la gestió del govern.

Des de l’oposició, el PDECat ha destacat avui que el baròmetre també indica que un 40,9% dels barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat en l’últim any, i un 20,4% que està igual. “El problema del turisme empitjora per la inacció del govern”, ha dit Joaquim Forn. Per part d’ERC, han rebutjat valorar l’enquesta: “La nostra principal preocupació és el vuitè dilluns amb vaga al Metro”, ha dit Jordi Coronas.

stats