Societat 21/08/2016

Els turistes alerten que Barcelona està massificada

El 51% dels visitants no saben si el lloc on s'allotgen és legal

Selena Soro
2 min
El perfil del turista que visita Barcelona

BarcelonaEls turistes estan molestos per l'excés de turisme a Barcelona. És surrealista, però és el que es desprèn de l'última enquesta sobre l'activitat turística a la capital catalana, que el consistori ha fet pública aquest diumenge. Així, tot i que la valoració general que en fan els visitants és de 8,6, el 58% dels enquestats alerten que a Barcelona hi ha massa gent per fer visites turístiques, una problemàtica que denuncia en aquest diari –des de l'altra banda– un dels pocs veïns que encara viuen en una de les zones més massificades de la ciutat, la Rambla. "Aquí som els veïns els que fem nosa", es lamentava.

El regidor d'Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, ha destacat a través d'un comunicat que la massificació turística afecta els residents, però també "la pròpia percepció dels turistes". "Això ens referma en l'objectiu de mantenir Barcelona com una ciutat atractiva però alhora amb un turisme sostenible i responsable", afegeix.

Poc preocupats per les normes

Si s'ha de jutjar per les respostes dels visitants a l'enquesta, l'objectiu encara és lluny. Un 42,2% dels turistes enquestats diuen que es preocupen "poc" o "gens" per la legalitat de la ciutat. Un 44%, d'altra banda, diuen que se'n preocupen "bastant" o "molt". Aquesta falta de preocupació per la legalitat queda reflectida especialment a l'hora de triar allotjament. Al llarg del 2015, el 47,6% dels turistes es van allotjar en un hotel, el 16,2% en un apartament o un pis turístic, el 16,1% a casa de familiars o amics, el 10,4% en un alberg juvenil o 'hostel' i el 9,7% en altres tipus d'allotjament. Dels que van triar pernoctar en un apartament o habitatge turístic, la majoria (51%) afirmen que no saben si l'allotjament on s'estan és legal. El 46,7% diuen que sí que saben que l'allotjament compleix les normes legals de la ciutat, però d'aquests només el 12,9% ho ha comprovat amb el número de certificació.

Pel que fa a les valoracions, les puntuacions per sota de la mitjana de 8,6 global corresponen al soroll (6,8), la qualitat de l'aire (7,6), l'accessibilitat (7,8), les platges (7,9) i la senyalització (8). El 39,9%, a més, es queixen que els preus són massa elevats en relació amb la qualitat.

Les zones més atractives per als turistes

Quan es pregunta als turistes quines activitats han fet o pensen fer durant la seva estada, el 50,7% dels visitants contesten que faran les visites habituals entre els estrangers (Sagrada Família, Parc Güell, etc).

El 18,2%, d'altra banda, afirmen que aniran a la platja, l'11,6% a museus, el 10,6% de compres, el 4,2% a un concert o al teatre i el 2,9% a veure alguna competició esportiva. Per zones, el 89,1% manifesten la intenció de visitar el centre de la ciutat (plaça Catalunya, Rambles, passeig de Gràcia…), el 72,6% la Sagrada Família, el 69,2% la Barceloneta i el Born, el 58,3% les platges, el 53,2% el Parc Güell, el 52% la zona de plaça Espanya i Montjuïc, el 27,8% el barri de Gràcia i el 25,4% el Camp Nou.

stats