Societat 04/08/2021

La UGT alerta de mancances als equips de respiració dels bombers

El sindicat avisa que 650 són antics i Interior garanteix que a finals d’agost s’hauran renovat

1 min
Uniforme d'un bomber de la Generalitat.

BarcelonaERA són les sigles dels equips de respiració autònoma que es posen els bombers quan porten una ampolla d’aire. La UGT ha alertat de “greus mancances” en aquests equipaments: per la falta d’unitats i perquè 650 són antics. El portaveu del sindicat als Bombers de la Generalitat, Antonio del Río, considera que són mancances “insostenibles” que dificulten les actuacions. El sindicat ho exemplifica amb un servei dels últims dies per apagar un incendi en un habitatge, en què només van poder intervenir dos dels sis bombers que hi van anar perquè tenien dos ERA.

El departament d’Interior assegura que s’han començat a renovar els 650 equips antics i que a finals d’agost s'hauran canviat tots, però descarta que sigui per seguretat. Segons Interior, tots els ERA compleixen els estàndards de seguretat i ara s’han renovat per la seva antiguitat. Però Del Río apunta que els equips antics no tenen un dispositiu de seguretat –anomenat “Home mort”– que fa saltar una alarma si el bomber que porta la indumentària cau o queda aturat. Fa dos mesos va morir un bomber, Joan Liébana, en l’extinció d’un incendi d’un taller mecànic a Vilanova i la Geltrú. Segons la UGT, l’ERA que portava Liébana era antic i no tenia aquest dispositiu de seguretat.

Els equips s’utilitzen en focs en edificis i també poden caldre en incendis forestals. Del Río diu que la falta de material fa que s’hagin de redistribuir els ERA entre els vehicles i no n’hi hagi per a tots els bombers.

stats