L'adeu al toc de queda: tanta vigilància com per Cap d'Any o Sant Joan

Els Mossos i les policies locals faran un dispositiu especial de vuit hores

Pau Esparch i Marc Parayre
1 min
Restriccions al Born, vigilància guàrdia urbana

BarcelonaL’última nit del toc de queda serà la més estranya. El confinament nocturn només s’aplicarà aquest dissabte entre les 22 h i les 0 h, perquè a partir del primer minut de diumenge, quan desaparegui l’estat d’alarma, ja s’haurà acabat. Això també provocarà que, després de mig any sense fer-ho, a la mitjanit la gent podrà sortir de casa i desplaçar-se. Conscients de la mobilitat que pot comportar la recuperació de la llibertat nocturna, els Mossos d’Esquadra i les policies locals han preparat un dispositiu especial de vuit hores, des de la mitjanit fins a les vuit del matí. El portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, ha definit la dimensió de l’operatiu com el de Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan. Els objectius del dispositiu són els següents.

1.

Evitar les aglomeracions al carrer

D’entrada Molinero ha volgut deixar clar que entre les 22 i les 00 h continua vigent el toc de queda. Per tant, seran dues hores en què els agents encara podran multar algú que estigui al carrer. Segons Molinero, la mobilitat no serà la mateixa que per Cap d’Any o Sant Joan, tot i que els Mossos buscaran “els punts més estratègics”. “No sabem quantes persones sortiran a la mitjanit”, ha admès el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, però Molinero ha explicat que els Mossos seran als llocs on es pugui “celebrar la fi del toc de queda” per evitar que es produeixin aglomeracions amb festes i trobades massives i també delictes, com ara robatoris. Ho faran amb patrulles i efectius d’ordre públic de la Brimo i l’ARRO.

2.

Alerta a les platges de Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona tindrà un 30% més de policies treballant durant la nit, amb 260 agents de servei. El cap del cos, l’intendent major Pedro Velázquez, ha posat el focus en un possible increment de l’incivisme. “L’ús compartit d’espais pot afectar la convivència entre ciutadans”, ha alertat. També ha avisat que s’espera un creixement dels delictes i de la sinistralitat viària en la franja nocturna. El desplegament dels agents es farà a les zones on es pensa que hi haurà més aglomeracions, com ara Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, els búnquers del Carmel i els miradors de la Rabassada. Però Velázquez ha fet molt d'èmfasi en les platges, perquè es creu que concentraran trobades i s’hauran “de vigilar de prop”.

3.

Controls d’alcoholèmia i drogues

Un dels punts on es notarà segurament la fi del toc de queda és a les carreteres. El portaveu dels Mossos ha avançat que faran controls d’alcoholèmia i drogues per garantir la seguretat del trànsit. De fet, com que el transport públic ha descartat ampliar els horaris tot i que acabi el toc de queda, el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha reconegut que això pot comportar l’increment de l’ús de vehicles privats. Batlle, com també ha fet Sàmper, ha recordat que es manté la prohibició de consumir alcohol al carrer, els botellons.

4.

Crida a la responsabilitat

La paraula responsabilitat és la que més han repetit els responsables polítics que han parlat de les noves restriccions. Sàmper ha demanat “cura i seny”, Batlle “prudència, convivència i civisme” i la consellera de Salut, Alba Vergés, “precaució”. “L’epidèmia continua”, ha advertit Vergés. Segons Batlle, el relaxament de les mesures “donarà un respir econòmic i social”, tot i que ha demanat “no cremar-ho tot” perquè el virus encara “no està controlat”. “S’ha acabat l’estat d’alarma, però no la pandèmia”, ha afegit Sàmper. Batlle ha aprofitat l'avinentesa per informar que des del primer estat d’alarma per covid l’Ajuntament de Barcelona ha recaptat 1,74 milions d’euros amb les multes per saltar-se les restriccions: “Seguirem sancionant”, ha conclòs.

stats