Societat 10/12/2021

Universitaris de la UPC presenten el Bondar, el coet construït per estudiants més potent d'Espanya

El dispositiu va arribar a uns 8 km d'altitud i a una velocitat de 1.500 km/h

Ara
2 min
Els 16 estudiants de la UPC amb el coet Bondar

Avui els 16 estudiants i integrants de l’associació Cosmic Research de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat els resultats del llançament del Bondar, el coet supersònic suborbital més potent construït fins ara a Catalunya, que ha estat dissenyat i construït pels mateixos estudiants. Aquesta fita històrica és el fruit de la feina de diverses generacions que han passat per l'ESEIAAT, i que va culminar el 30 de novembre amb el llançament del dispositiu.

Després d’anys de feina, el 30 de novembre els 16 estudiants de Cosmic Research sortien de Terrassa, amb la furgoneta carregada amb el coet Bondar i la plataforma de llançament, en direcció a El Arenosillo, a Huelva, fins a arribar al camp de llançament de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) del ministeri de Defensa, a les instal·lacions del Centre d'Experimentació de El Arenosillo (CDEA). Els estudiants de l‘ESEIAAT disposaven durant la setmana del 29 de novembre al 3 de desembre de finestres de llançament autoritzades pel ministeri de Defensa. Finalment, el llançament es va fer el dia 30 i, segons han valorat avui, va ser un èxit. La coordinadora d'aquest equip d'estudiants és Alba Badia, una sabadellenca de 20 anys i estudiant de quart curs del grau en enginyeria en tecnologies industrials. "La tecnologia és sinònim de materialitzar tot allò que un dia semblava inimaginable, perquè no té límits. Podem arribar fins on ens proposem. El repte constant i trobar la solució més intel·ligent és el que més m’atrau de l’enginyeria. Per això m’agradaria integrar-me, en un futur, en el sector espacial, per ajudar a desenvolupar la tecnologia que inspiri properes generacions i que permeti millorar la vida de les persones”, assegura Badia.

El més potent de Catalunya

El Bondar és un coet d’alumini, amb una longitud de 2,61 metres, un diàmetre de 131 mm i un pes de 33 kg, que es va enlairar a una velocitat màxima de 1.500 km/h per després caure al mar. El coet és modular i està format pel mòdul motor, el mòdul de recuperació i el mòdul d'aviònica. En els darrers cinc anys, els estudiants de Cosmic Research han llançat 36 coets i han col·laborat amb l’Oficina Europea de Recursos per a l'Educació Espacial a Espanya (ESERO) de l’Agència Espacial Europea. A partir d’ara seran recordats com l’equip d’universitaris que ha construït i llançat el coet suborbital més potent de Catalunya i el coet construït per estudiants més potent d’Espanya.

Bondar, una missió amb accent femení

Cosmic Research ha batejat tots els seus projectes que han precedit el Bondar amb noms de dones astronautes, com ara el projecte Mukai, en honor a l’astronauta japonesa Chiaki Mukai (premi Príncep d’Astúries de cooperació internacional), i Resnik, en homenatge a Judith Resnik, la segona astronauta de la història als Estats Units, que va morir en l’accident del transbordador espacial Challenger l’any 1986. Roberta Bondar va ser la primera neuròloga a viatjar a l'espai.

El coet Bondar durant el llançament que va tenir lloc el passat 30 de novembre a El Arenosillo, Huelva.
stats