Societat 02/07/2019

Un centenar d'estudiants de la UB inauguraran el 2021 un nou projecte universitari europeu

Charm-EU tindrà com a eix principal els estudis relacionats amb el desenvolupament sostenible

Andrea Pumarola
2 min
La Universitat de Barcelona va investigar les primeres queixes contra el CREA el 2004

BarcelonaEmpreses privades, agències de qualitat, cinc universitats europees, l'Ajuntament de Barcelona i el ministeri d'Educació són les institucions que han fet possible Charm-EU, un projecte que busca trencar amb l'esquema clàssic de grau universitari convencional i l'estudi d'assignatures obligatòries i aposta per la innovació en els continguts i la metodologia universitària. La Universitat de Barcelona serà un dels motors d'un projecte que compta també amb la participació del Trinity College de Dublín, la Universitat d'Utrecht, la Universitat de Montpeller i la Loránd Eötvös de Budapest. L'any 2020 s'iniciarà un pla pilot que durarà tres anys i s'escolliran entre 100 i 200 alumnes per comprovar si, durant aquesta fase inicial, Charm-EU té possibilitats d'implantar-se definitivament.

Els joves europeus tenen com a "principal preocupació el canvi climàtic i la cura del medi ambient", ha assegurat el rector de la UB, Joan Elias. Per això, el projecte tindrà com a eix principal els estudis relacionats amb el desenvolupament sostenible, i apostarà per la recerca i la mobilitat. I es farà, trencant els esquemes clàssics de la universitat actual. S'utilitzaran mètodes de formació que combinin fer-ho tan presencialment com a distància i formarà als alumnes a partir de mòduls. Aquest sistema permet que l'alumne sigui flexible i que pugui escollir els crèdits que vulgui segons la visió de futur que tingui, sense la rigidesa dels plans curriculars actuals. Francisco Esteban, director de comunicació de la Universitat de Barcelona, ha assegurat que Charm-EU és un projecte que pretén "adaptar-se als alumnes i que puguin construir el seu currículum, sempre que ho facin amb lògica acadèmica".

Amb un pressupost total de 6,5 milions d'euros, Charm-EU pretén repensar el paper de la universitat a Europa i replantejar els programes de mobilitat Erasmus amb una oferta transversal. L'objectiu de la xarxa és promoure els valors comuns europeus i repensar el paper d'Europa davant el món. Les classes es faran en la llengua vehicular (l'anglès) i les llengües locals, que variaran segons el país.

stats