EDUCACIÓ
Societat 25/02/2014

El campus del Besòs obrirà el curs 2015-2016

La UPC tanca el 2013 amb un dèficit de 2,7 milions d’euros i acumula un deute de 114 milions

Elisabet Escriche
3 min

BarcelonaJa hi ha data d’obertura del nou campus del Besòs. El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, va confirmar ahir que els universitaris de l’escola d’enginyeria tècnica industrial de Barcelona, ubicada actualment al carrer Urgell de Barcelona, es traslladaran a les noves instal·lacions del Besòs el curs 2015-2016. També s’hi instal·laran grups d’investigació d’enginyeria química i de materials. Fossas, que és rector des del mes de desembre i que sempre s’ha mostrat en contra d’aquest campus, va fer l’anunci durant el seu primer claustre, celebrat ahir, en què va tornar a deixar clar que la UPC es limitarà a complir “amb els compromisos adquirits” per l’anterior equip de govern.

Les obres del campus van començar a principis del 2009 i està previst que s’acabin el juliol del 2015, dos mesos abans de posar-se en funcionament. El cost de les noves instal·lacions serà de més de 100 milions d’euros. El que encara està negociant la UPC és quin serà el seu model de governança, en el qual també participarà la mateixa Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià i la Diputació. L’actual seu del carrer Urgell de l’Escola Industrial quedarà en mans de la Diputació de Barcelona, que n’és la propietària, i que encara no ha revelat quin ús li donarà.

Durant el claustre també es va donar a conèixer la situació econòmica de la UPC. La universitat va tancar el 2013 amb un dèficit de més de 2,7 milions d’euros -d’un pressupost de 278,8 milions- i ja són 114 milions el deute que acumula. Segons l’informe que va presentar la gerent, Olga Lanau, el motiu d’aquest nou dèficit és que l’anterior govern va fer una previsió “molt optimista” dels ingressos que s’aconseguirien el 2013. De cara a aquest any, però, la gerent va deixar clar que l’objectiu és un “equilibri pressupostari irrenunciable”.

De moment, la UPC està acabant d’enllestir el pressupost, que es donarà a conèixer a partir del mes de març i que es basarà a mantenir o a reduir la despesa i augmentar els ingressos. Per aconseguir-ho, ja s’ha encarregat una auditoria d’espais per determinar si s’estan optimitzant correctament -en funció del que digui l’auditoria es podria posar algun equipament en lloguer- i es farà aviat una auditoria financera. Durant el claustre el rector va detallar les principals línies d’actuació que es duran a terme a curt termini, entre les quals hi ha la reducció de departaments i càrrecs, la promoció dels grups de recerca i tecnologia, i l’optimització de recursos de personal propi.

Polèmica per l’estatut de la UB

A diferència del claustre de la UPC, el de la Universitat de Barcelona (UB), que se celebrarà avui, es preveu més tens. Sobre la taula hi ha l’aprovació del nou estatut de la UB, que té com a objectiu blindar la universitat de les reformes d’altres administracions, com la llei orgànica d’universitats que prepara el ministeri d’Educació i que podria ser vigent a partir del curs 2014-2015. L’estatut de la UB preveu reduir de 300 a 150 els membres del claustre i de 53 a 39 els del consell de govern. Els sindicats ja hi han mostrat el seu rebuig i han convocat una concentració a dos quarts de nou del matí a la plaça Universitat, just una hora abans que comenci el claustre.

El responsable de la secció sindical de CCOO de la UB i membre del claustre com a personal d’administració i serveis (PAS), César Marín, critica que la reducció de representants suposarà una “pluralitat menor”. Com a exemple, posa el PAS -que actualment té una representació del 10%-, que si s’aprova l’estatut passarà de tenir 30 representants a només 15.

stats