La vacunació dels sensellar començarà el dijous 3 de juny

Se'ls administrarà Janssen, l'única que és monodosi, independentment de l'edat i la situació administrativa

2 min
Sensesostre als carres de Barcelona

BarcelonaFinalment ja hi ha data per a la vacunació de les persones que dormen als carrers o que no tenen documentació legal que els doni accés a la sanitat pública. Es farà el dijous 3 de juny i un dels primers punts de vacunació que s'obriran serà el centre obert que la Fundació Arrels té al barri barceloní del Raval. Si cal, s'ampliarà a més dies, en funció de la demanda que hi hagi. De moment es preveu administrar mig centenar de vacunes Janssen, l'única de les que hi ha al mercat que és monodosi. La Creu Roja es coordinarà amb el departament de Salut per determinar si s'habiliten espais propis i l'administració es fa en ambulàncies que recorrin el territori per facilitar-hi l'accés.

Feia mesos que les entitats d'atenció al sensellarisme reclamaven al departament de Salut un pla especial per prioritzar en la vacunació els sensellar perquè els consideren vulnerables, ja sigui per l'edat o pel deteriorament que presenten arran d'haver de sobreviure al carrer en unes condicions molt dures. La dificultat de fer un seguiment de cada usuari per garantir que tornessin per a l'administració de la segona dosi ha fet que finalment les autoritats sanitàries optin pel tractament de la farmacèutica Janssen, la mateixa que s'administra als temporers de Lleida.

Dijous que ve professionals d'atenció primària es traslladaran fins a la seu d'Arrels per començar la vacunació dels usuaris que s'hi atansin, independentment de l'edat o la situació legal en què es trobin, com ha confirmat el director de l'entitat, Ferran Busquets. Només a Barcelona hi ha més de 4.000 persones sense llar, una xifra que inclou les 3.000 acollides en centres d'atenció municipal i ONGs i les 1.100 que dormen en la via pública. A Badalona l'últim recompte que s'ha fet ha localitzat mig centenar de persones i en el primer que s'ha organitzat a l'Hospitalet, 92.

D'altra banda, Arrels, la referent en l'atenció al sensellarisme, ha fet una crida per trobar voluntaris que vulguin participar en la cinquena enquesta entre les persones que sobreviuen als carrers de Barcelona per tenir una radiografia ajustada del col·lectiu, sobre el temps que fa que hi són, quines són les seves necessitats o si tenen voluntat de vacunar-se contra el covid. Per fer-ho possible, es necessiten 500 enquestadors que recorrin els carrers la nit i matinada del 10 a l'11 de juny. La inscripció per participar-hi es fa a través d'un formulari en a pàgina web de l'entitat.

stats